|

Növelt hatótávú E-2D érkezik

A Northrop Grumman bejelentette, hogy új szárnyat fejleszt az E-2D Advanced Hawkeye számára, melynek köszönhetően a típus őrjáratozási ideje 8-9 órára növekszik.

Közel 3 milliárd dollár elköltése és 12 év fejlesztés után a USS Theodore Roosevelt (CVN-71) repülőgép-hordozó fedélzetén megkezdte első éles bevetését az E-2D Advanced Hawkeye típusú légtér-ellenőrző repülőgép. A VAW-125 század kötelékében repülő 5 példány jelenleg már a közel-keleti régió irányába hajózik. Az E-2 Hawkeye következő generációs változatából egyébként a héten adja át a 17. példányt a gyártó, míg összesen 2018-ig 26 példány áll szolgálatba a US Navy színeiben.

E-2D Advanced Hawkeye

Az E-2C leváltására rendszeresített típus azonban még nem alkalmas légi utántöltésre, a Northrop Grumman szakembereinek 2020-ra kell ellátnia a legyártott példányokat a kosaras utántöltő fogadására alkalmas, fix beépítésű töltőcsonkkal és a hozzá kapcsolódó rendszerekkel. Ezzel megsokszorozható lesz a jelenleg 4-5 órás őrjáratozási idő.

Azon vásárlók számára, melyek nem rendelkeznek légiutántöltő repülőgépekkel, a gyártó egy új szárnyat fejleszt, melynek megnövelt üzemanyag-kapacitásának köszönhetően 8-9 órára növekedne az őrjáratozási idő.

A típus első külföldi üzemeltetője Japán lesz (ezt még novemberben jelentették be hivatalosan), de potenciális vásárlóként tekintenek Malajziára, Indiára és az Egyesült Arab Emírségekre is.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.