|

Törökország már keresi az F-16-osok váltótípusát

A török kormány megtette az F-16-osok leváltásának első lépését: információkérés történt a szóba jöhető gyártók irányába.

A TF-X program részeként Törökország saját ötödik generációs típussal tervezi leváltani a jelenleg szolgálatban álló Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázókat 2030-tól kezdődően. A váltótípus fejlesztését azonban nem önállóan végeznék, hanem egy külföldi gyártó bevonásával. Már ki is küldték az információkérő megkereséseket (RFI) a szóba jöhető gyártóknak.

Fotó: Flightglobal

Fotó: Flightglobal ,

A megkeresett vállalatok nevét nem hozták nyilvánosságra, volt róla szó, hogy a törökök Dél-Korea és Indonézia közös KF-X programjába szállnak be, ám ettől később elálltak és inkább a SAAB-bal kötöttek együttműködési szerződést (aminek akár magyar vonatkozása is lehet, hiszen a svédekkel közösen a HM egy nanotechnológiás radarelnyelő burkolatot fejleszt), de ezek szerint nem a típus konkrét fejlesztésére, hanem csak a programban való részvételre.

További érdekesség, hogy kínai lapinformációk szerint a Shenyang J-31 és technológiája is esélyes a töröknél, bár kérdéses, hogy egy ilyen együttműködést miként nézne el a NATO, ahogy történt korábban a légvédelmi rendszer esetében is.

tfx7_tr

Konkrét műszaki információkat egyébként továbbra sem tudni a programról, annyit közöltek, hogy a típus mindenképpen kéthajtóműves lesz, de a korábban nyilvánosságra hozott koncepciók alapján is erre lehetett következtetni. A megvalósításhoz szükséges technológiák jelentős részét természetesen nem maguknak dolgozzák ki, hanem az F-35 helyi gyártásából emelnek át ötleteket, ez nagyban csökkentheti a program költségeit és lefolyását.