|

A radarjeleket elnyelő bevonatot fejleszt a honvédség

A radarjeleket elnyelő, a jelvisszaverődést szinte teljesen megakadályozó, nanotechnológiás bevonat kifejlesztésén dolgozik a honvédség egyik cége és egy svéd vállalat – olvasható Hende Csaba honvédelmi miniszter írásbeli válaszában, amelyet hétfőn tettek közzé az Országgyűlés honlapján.

Juhász Ferenc szocialista képviselő azt kérdezte a tárcavezetőtől, hogy a Magyar Honvédségnek melyek az exportképes hadiipari termékei. Hende Csaba azt közölte: az említett bevonat világviszonylatban is kiemelkedő, szellemi terméknek, újításnak minősül. A projektről nem közölt bővebb információkat.

A miniszter a termékek között említette a szerinte világszínvonalú technikát képviselő univerzális kihangosító berendezést (Psyops) is, amelyet a HM ArmCom Zrt. fejlesztett ki; az eszközzel akár két kilométerre is lehet érthető minőségű hangot sugározni, úgy, hogy elektronikusan nem lehet megzavarni az adást.

A szerkezet szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is üzemel és mind katonai, mind polgári területen alkalmazható – tették hozzá. Közölte azt is, hogy a kihangosító iránt már több külföldi ország is érdeklődött.

Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára november közepén az MTI-nek azt mondta, az elmúlt két évben új eszközök kifejlesztését tűzték ki célul a tárca cégeinél. Új szabadalom alapján fejlesztettek víztisztítót, arzénmentesítőt a HM cégei; az újítások között van a szélsőséges körülmények között bevethető busz is – közölte.

Forrás: MTI

74 hozzászólás “A radarjeleket elnyelő bevonatot fejleszt a honvédség”

  1. Mindjárt kitörhet a balhé, miszerint:
    – És erre költik a pénzünket?
    – Az amik úgyis jobbat csinálnak!
    – Hangszórókkal akarjuk megállítani a románokat/szlovákokat/stb stb stb
    – Szélsőséges körülményekre jó busz: 7-esnek a Thököly útra jó lenne…
    Az iráni légpárnás esete jut eszembe :)

  2. megalenin, nekem lenin elvtárs kolhozosítási dolgozatai jutnak eszembe, a tudomáynhoz értő emberként kellene hozzászólni.. Nagyon jól teszik a dolgukat, a felsorolt termékek teljesen jó mainstream érdeklődési területekhez tartoznak .

  3. „A miniszter a termékek között említette a szerinte világszínvonalú technikát képviselő univerzális kihangosító berendezést (Psyops) is, amelyet a HM ArmCom Zrt. fejlesztett ki; az eszközzel akár két kilométerre is lehet érthető minőségű hangot sugározni, úgy, hogy elektronikusan nem lehet megzavarni az adást.”

    Csak egy apró kérdés ezzel kapcsolatban. Hogy lehet hangot elektronikusan megzavarni?
    Ha pl nekiállok oribálni egy Growlre mellett, ő ez meg tudja zavarni?

  4. Ez a hangsugárzó úgy működik mint egy AESA radar csak hanghullámokkal teszi ugyanazt. Mindenféle speciális hanghullámot (pl ultrahangot amit nem is hallani) sugároz magából és több sugárzó része van, mindegyik kelti a hang, ultrahang, infrahang hullámokat és ezek a hanghullámok egy adott irányban és a sugárzótól mért bizonyos távolságban állnak össze, hullám interferencia révén, hallható értelmes hanggá. tehát a sugárzóhoz közel elvileg nem is hallatszik semmi, de párszáz méterre tőle már igen majd tovább távolodva az eszköztől ismét semmi.

  5. Teljesen igaza van tallkingnak , ha nem értesz hozzá akkor hallgass és tanulj.
    A lopakodó bevonatós dologba van fantázi a SAAB cég honlapján láttam hogy lopakodó UAV-okat terveznek , gondolom akkor mienk lenne a lopakodó felület fejlesztésnek feladta , reményeim szerint kapunk árkedvezményt a gépekből ha megtudjuk oldani a dolgot.

  6. Nem értem Marcika a hozzászólásod, elmúlt években Hende Csaba szerintem kezdi gatyába rázni a Honvédséget a lehetőségekhez képest ( csökkentett költségvetés, stb…. ) Ha feltalálták volna hülyeség elnyelő bevonatott szerinte ma te kommented nem jelent volna meg, de még sajnos nem találták fel….

  7. Hat igen, az a 3 tank 2 helikopter meg 3000 katona, az aztan honvedseg. Nincs is masra szuksegunk, csak arra, hogy kurva sok KF-re elszort penzzel feltaljuk azt ami a tengerentulon mar a 80-as evekben igazi repulon eles bevetesben alkalmaztak?
    Egyaltalan nem ertem, hogy minek nekunk haditechnikaban fejlesztesre forditani, ebben (is) mint oly sokminden masban nullak, szarok, semmik vagyunk. Nekunk eszkozoket kell vasarolni, nem felejszteni.

  8. Hmm. Hót komoly újságban olvastam vagy 10 éve gamma sugár elnyelő textilről. Azóta se hallottam róla. Ilyen lessz az a radarsugár elnyelő nanobevonat is. Bár gondolom, nem a vastagsága lessz nano, hanem valami nanorészecskék lesznek beleetetve.

  9. OFF:

    Kár leszólni magalenin hozzászólását, tényleg ezt csinálják egyesek nem egy posztnál. Mint sokan mások, én is inkább olvasok, mint okoskodom. Érteni úgy sem értek hozzá. De a tény ettől tény.

    On:
    Örülök, hogy kutatás-fejlesztés terén ki akarjuk venni a részünket a világban. A magyar szakemberek remekek és ezt azt hiszem senki sem vitatja. Gondolom a szellemi értékek ilyetén megtestesülése kevesebb ráfordítással megoldható, mintha pl. harckocsit akarnánk gyártani. Remélem a hasonlat érthető. Büszke lennék, ha a világ élvonalába kerülnénk ezekkel a programokkal. /S persze pénzt is hozna a hányatott sorsú Honvédségnek./

  10. Nem értek a témákhoz, inkább az jut eszembe hogy végre nekiállunk valaminek,ami lehet nem sikerül, de legalább nem csak siránkozunk.
    Viszont a lopakodó dolog érdekes lehet, hisz ha a SAAB a továbbiakban is élvonalbeli harci repülőgépeket akar majd gyártani, akkor nekik is előbb, vagy utóbb, el kell jutni a lopakodó technológia alkalmazásáig.
    Nyilván dolgoznak rajt.
    Örüljünk ha esetleg az együttműködésünk kapcsán, majd mi is profitálhatunk az eredményéből valamilyen formában.
    Ami marcikát illeti, már a nick neve is sokat sejtet. :)
    Érdemes lenne egyszer csokorba szedni eddigi hozzászólásait.
    Vajon melyik politikai csoportosulással állhat kapcsolatban, hogy ilyen vehemensen próbálja erőltetni, a cseppet sem Honvédségpárti véleményét ?
    Nemrég nagy energiát fordított, Izrael katonai offenzívájának jogosságát alátámasztandó érvelésére. :)

  11. Nagyon örülök ezeknek a híreknek. A K+F-ben és a gyártásban az a legjobb, hogy itthon marad a pénz. A kutatókat ki kell fizetni, a rezsit ki kell fizetni, ha gyártunk, a dolgozókat ki kell fizetni. Nem más ország embereit. Plusz, ha sikeres lesz az elnyelő bevonat, és beszállítók leszünk a Saabnak, az elég sok pénzt hozhat. :)

  12. Akárhogy is lehetünk NATO tagok, ilyen technológiát nem kaphatunk, ezt nekünk kell újra „feltalálni”, ha egyszer akarjuk is majd alkalmazni.
    Évekkel ezelőtt írtam a svédekkel való együttműködésről, az új lopakodóban ez a technológia lesz. Hunok és vikingek, nem rossz szövetség és már régóta működik az együttműködés.

  13. Nagyon örülök neki hogy végre újra meg mutathatjuk a világnak hogy a magyar embereknek az egyik legjobb a szürke állománya.
    Reméljük sikerül egy használható nanó technológiát kifejlesztenünk a majdani SAAB lopakodónak gondolom 6.generációsba tervezik mert abban irták követelménynek az USAban hogy jövő vadászgépének ilyennel kell rendelkezni-e.

    A Lockheed idei naptárában lévő skiccen is szerepel a 6.generáció öngyógyító nano páncélal valami hasonlót képzelek el én is.

    A fejlesztés kezdeti stádiumában lehet és 2025nél elöbb nem tudunk meg róla nagyon semmit de várjuk:)

  14. Nem kell egymást bántani csak beszélgetünk.

    Én inkább arra lennék kiváncsi, miért pont ebben a programban veszünk részt? Erre kértek fel miket? Ebbe a programba tudunk szellemi értéket invásztálni? Milyen mértékben veszünk részt a kutatásban?

  15. Annó 2 éve itt is írtam monyok felhasználói név alatt hogy az ELTE és az SZTE kutaói foglalkoznak radar abszorbens bevonat fejlesztéssel.
    Én is erről azért hallottam mert, a projektbe bennelévő professzorom az idő tájt írta alá a szerződés és hihetelen jó kedve volt.

    Megnevezni nem kivánt professzornak valószinűleg a Komodor harcjárműhőz is köze van. Még pedig vegyi fegyverekkel kapcsolatba öntisztúló bevonatok kapcsán. Jó 4-5 éve ezzel is foglakozik a stábjával és eredményes nagyon.

    Marcika az hogy műveletlen vagy a te bajod. Fogalmad sincs arról hogy, ezek a kutatások távlatilag rendkivűl hasznosak. Gondolom arról se nagyon hallottál hogy saját fejlesztésű UV-ék is. Mivel a magyar kisgép manufaktúrák ilyen téren kellő potenciállal rendelkeznek.

    A tankok meg társaik politikai szándék kérdése. Arra nincs keret. Mivel a politiaki téren a hadsereg szükséges nyűg. Külpölitikák mindenki valagába vagyunk elven müködik.
    Nem beszélve arról hogy HM morál a béka segge alatt van. Friss infóim szerint mig egy katona megkap jó esetbe 90k addig egy közrendőr 110-120k visz haza és ő minden nap haza mehet. Míg a katona 5 napon keresztűl laktanyába dekkolhat feletesektől függően.

  16. Sajnos, ki kell ábrándítanom a kétkedőket. A bevonatot már élesben tesztelik. A Magyar Nemzeti Bank devizatartalékát vonták be vele és azóta senki sem látta. A meglévő 46 Gripen nagy részét is kezelték az anyaggal és már csak 14 látszik. Most tesztelik a személyi ruházatot bevonó változatot. Az egészségügyi teszteken az orvosok 25 százaléka eltűnt.

  17. Még annyi ezen fejlesztése kapcsán. Amit NATOba ténylegesen értéként betudunk dobni, az pontens a vegyvédelmi alakulataink. Mivel bizonyos szenzorok kifejlesztése inkább szürke állomány függő, mint pénz kérdése.

  18. Tényleg kevés a rendvédelmi és honvédelmi erők fizetése. Én a katonák fizetését is megemelném és bizony szolgálatra áthelyezném őket az ország forró pontjaira(csak az elmúlt napokban Fehérgyarmaton,Kerepesen és Hatvanban robbantak ki etnikai alapú konfliktusok), ahol jelenleg nincs vagy kevés a rendőr. Szolgálati lakás vagy tábori körülmények leszervezése pedig csak akarat kérdése és önkormányzatokkal együttműködve egyszerűbb is.
    Azt azért hozzátenném, hogy jelenleg életveszélyesebb a rendőrök hivatása(direkt nem munkát írtam), mert szerintem életveszélyben vannak(látni fogunk itt még csúnya dolgokat sajna) és az „ügyészség”(direkt idézőjelben írtam, mert nem ügyészségként működik politikai nyomásra) se segít a munkájuk végzésében.
    Emellett nem konfrontálódhatnak bizonyos nagy népességszámú klánokkal/családokkal, mert személyesen vagy családilag is megfenyegethetik.

  19. Sajnos mindenkinek kevés a fizetése, de nem csak ez a baj, hanem, hogy az állam nem támogatja eléggé a K+F-et. Sajna sok kutató azért távozik, mert nincs a kutatásukhoz itthon elég pénz, külföldön viszont kap rá bőven. Szóval én szerintem a legtöbb kutatónk anyagi okokból távozik, de nem személy, hanem munkafinanszírozási okok miatt.
    Remélem sikeres lesz ez a „lopakodó festés.”

  20. Kedves Doca….
    Elkeseredésedet megértvén, fel szeretném hívni figyelmedet, hogy a hadsereg alkalmazása belpolitikai okokból veszélyes dolog. A nemzet haderő elsődleges feladata és küldetése az ország területének és külső biztonságának szavatolása. A Katasztrófavédelem segítése is feladat lehet, de a belbiztonság elsősorban a rendőrségnek nevezett erőszakszervezet feladata. Szándékosan írtam erőszakszervezetet, nem megbántani szeretném rendőreinket, de a „szolgálunk és védünk” szlogen elsősorban politika. Valójában a fennálló társadalmi rend őrzésére szakosodott erőszakszervezet.

  21. Szlovákiában a katonaság is ott volt 2003-ban(ez lesz nálunk is hamarosan, csak sokkal durvábban) és azóta is rendszeresen jelen van a forróbb pontokon. Ez nem a gyengeség jele, ellenkezőleg.
    Katasztrófát nem védeni kéne, hanem elhárítani, remélem érzed az iróniát.

  22. @nekerdez

    Miert ne hallottam volna ezekrol a dolgokrol?
    Mar csak azert is ertelmetlen a kerdesed, mert ha csak ide a htka-ra jarnek, is tudnek rola, itt is volt roluk szo.

    Egy kutatasnak nyilvan nagyon sok tavlati haszna lehet, ezt ki vitatja?
    Na de pont mi, pont egy ilyen teruleten, es pont most? Magyarorszagnak most arra van penze, hogy radarabszorbens anyagokat fejlesszen?!? Hat azert alljon mar meg a menet! Arrol nem is beszelve, hogy megintcsak ujra fel akarunk talalni egy 30+ eves technologiat, a fejunk bubjaig er a szar mar? Tenyleg ilyen jol allunk?

    Itt valoszinuleg arrol van szo, hogy ez valakinek aki most eppen Hendehez all kozel, ez most nagyon jol jon.

    Meg a katonai KF-nek, is lenne ertelme – ahogy sok teruleten van is -, ha arra szoritkoznak, mint olcsobb harcjarmuvek, fegyverek, a kis UAV-k (ezeknek amugy mi a tokomnek radarabszorbens anyag? :) ). Ezeknek persze, hogy van letjogosultsaga. De pont ilyen bizniszbe vagunk bele?! Hat akkor huzzunk 19re lapot Hende ur, szerintem fejlesszunk tengeralattjarofedelzeti 10. generacios atomreaktort, mert olyan jol allunk, meg akkora szuksegunk van ra! Megintcsak rosszul osztjuk el meg azt a keveset is ami van. Ezert is tartunk itt ahol tartunk tobbek kozott…

  23. Nézd egy raj két alegységgel két-három dzsippel(nem muszáj Mercedes G-nek lennie, elég az UAZ is) és kisebb hatótávú kézi UAV-okkal is figyelhetné az operatív körzetét. Egy raj, akár több falu védelmét is lefedhetné, akár tábori akár szolgálati ingatlanban lakhatással megoldva(rengeteg az üres épület).

  24. Marcika…..
    Látom én, látom, hogy a jóakarat vezeti ujjaidat a billentyűzeten, de …..
    Ezeknek a kutatásoknak a nagyon nagy részét NEM a sereg költségvetéséből fizetik. Még egy… Ha veszünk egy licencet, vagy cuccot, akkor „vasat” veszünk. Ha fejlesztünk, akkor jövőt veszünk hazai munkaerővel, hazai haszonra, bármily kicsi is legyen az.
    A tengófedélzeti reaktor nem is hülyeség. Mire megcsináljuk, addigra – a globális felmelegedés miatt – lesz tengerünk is. Akkor pedig hasznos lehet.

  25. doca

    OFF:

    Alapvetően (ahogy én értelmeztem szavaid) te csendőrséget szeretnél. A csendőr rendfenntartó katona volt, aki vidéken teljesített szolgálatot. Az ellenőrzést a belügyminisztérium is gyakorolta fölöttük a honvédelmi minisztérium mellet. Szóval a civil kontroll is meg volt. Jól is működött anno.
    Nekem olyan statisztikáim vannak, hogy:
    1. A két világháború között 70-90.000 bűncselekmény történt egy évben.
    2. A szocializmus alatt 100-120.000 bűncselekmény történt egy évben.
    3. A 90’s évek után 200.000-körül mozgott, aztán ez elérte a 400.000-et, azóta az új szabálysértési törvény miatt, ez a szám csökkent, de kb. ma Magyarországon ennyi bűncselekmény történik egy évben, adataim szerint.

    Szóval tényleg jó lenne ha az állam csinálna valamit, hiszen övé az erőszak monopólium.
    Szerintem a rendőrség is elég lehet, ha a megfelelő eszközöket megkapják a törvényalkotótól. Továbbá ki lehetne terjeszteni az ön és magántulajdon védelméhez való jogokat is! Valószínűleg sokat javítana a helyzeten.
    De például Angliában etnikai alapon is vezetik azt, hogy ki volt az áldozat és ki az elkövető. Ezen adatok kiértékelése nagyban segíti a rendőrök munkáját. (Az angolok legalábbis ezt állítják.)

    Meg (és ez az én szubjektív magánvéleményem már csak) a magyar ügyészség és bíróság nem végzi jól a feladatát. Voltam már párszor bíróságon (Nem vádlottként) és katasztrófa ami ott megy. Volt egyszer egy gyilkossági ügy, ahol egyik barátom tanú volt, elkísértem. Hát hallod olyan vádiratot nyújtott be a bírónak a fiatal kis ügyésznő, hogyha nem lett volna fogyi a vádlott (szerintem az volt), akkor akár azonnal ki is sétálhatott volna. Egy Andersen mese is hitelesebb volt, mint a vádiratban szereplő történet. Majdnem minden mondata tartalmazott valami irreális körülményt, vagy ellent mondott az előző mondatnak.
    Szerencsére volt tárgyi bizonyíték is a vádlott ellen, de szerintem ilyen „pongyola” vádirat alapján még az 50’s években sem ítéltek el senkit. Szégyen volt az az egész!

    Bocs az OFF ért!

  26. A csendőrség megfelelő, de itt a rendőrség alapvető feladatait se láthatja el(személyes tapasztalat, hogy nem mernek konfrontálódni a bűnözőkkel vagy politikai-ügyészi nyomásra engedik el az elkövetőket). Egyformán látjuk, hogy az ügyészség és a bíróság se korrekt, inkább rablók, mint pandúrok.
    A valós bűnelkövetési statisztika még durvább, csak egyszerűen nincsenek már bejelentések sok esetről vagy kozmetikázzák az adatokat felsőbb utasításra. Az etnikai háttér pedig szinte kijelenthető, hogy homogén és évről-évre növekszik.

  27. Marcika Hende úr legalább próbál tenni. Ezt javaslom neked is. „Jól meg mondta a tv előtt. Meg mertem csinálni…….” kezdetű Belga dalszöveg szemben. Tégy hited szerint.

    Littjohn jól ki sajnálkoztuk magunkat ezt teszi a táradalom 20 éve.
    Itt a kérdés ha szerinted rosz akkor mit teszel ellene?

  28. Aki tisztességesen él itthon,dolgozik és befizeti,adóját taníttatja és becsületes embernek neveli a gyerekeit(ha van neki) az megtesz mindent azért, hogy jobb legyen!!!Nem kell az átlag polgárnak semmi extrát tenni csak az alap dolgokat és ha ez megvan,akkor nyugodt szívvel feküdhet le este aludni.

  29. Jelenleg tanulányaimat felsőfokú tanulmányaimat fejezembe
    Emelett mivel paraszt gyerek vagyok megtanultam a magyar föld értékét, alap szinten gazdálkodi, álat tenyésztés fortéjait.

    8 éve különböző harcművészetekkel foglakozok, jelenleg kihívás számomra a kempo.
    E mellet életem igyekszem felépiteni több szintéren. Mind egyházi mind világi vonalon.

    Remélem válaszomat elfogadhatónak találod.
    Környezetem ismeretségi köröm egy része HM-hez és rendőrséghezköt. Lehet hogy jövőben TEK-es ismerősőm is lesz de az nekem új helyzet lesz. Abba még nem gondoltam bele, hogy az a helyzetet miként fogom kezelni.

    Remélem válaszomat elfogadhatónak találod.

  30. Na sikerült szép egész kerek magyar mondatot írnom…

    Aki tisztességesen él(itthon),dolgozik,befizeti az adóját,taníttatja és becsületes embernek neveli a gyerekeit(ha van neki) az megtesz mindent azért, hogy jobb legyen!!!Nem kell az átlag polgárnak semmi extrát tenni csak az alap dolgokat és ha ez megvan,akkor nyugodt szívvel feküdhet le este aludni.

  31. Dudi ez így igaz viszont bizonyos esetekbe ez nem elégséges. Mivel csak az lehet megkopasztani aki hadja magát. Ha a megfizetett adó ért cserébe reál értéken egyre kevesebbet kapsz. Jog gyakorlat olyan írányokba tolódik el, amely a közösség nagyrészét sérti, miközben kis csoprtokat támogat( a társadalom egésszével szemben indokolatlan előnyőkbe részesit)

    Ott az egyszerű embernek is súlyos felelősége van.

  32. Függetlenül attól, hogy egyesek szerint jó vagy sem ennek a bevonatnak a fejlesztése, tudomásom szerint csak az nem elég a lopakodáshoz, hacsak nem lett túl jó az anyag. Most arra gondolok, hogyha egy Gripent lekennének az F35-nél használt bevonattal, az ha nem is olyan jól, de látszana a radarokon. Ehez még kell építeni egy megfelelő formával rendelkező repülőt is. Ha rosszul tudom javítsatok ki.

  33. Vannak nagy magyar Professzorok,akikre rá lehet bízni nagy feladatokat. Most néztem egy videót és elcsodálkoztam hogy mennyire nem ismerem a kortárs tudósainkat. Nem tudom mit alkotnak és hol, pedig köztünk élnek. Igenis minél több Kutatás fejlesztési projektben benne kell lenni. Én merném javasolni hogy fejlesszenek valamelyik egyetemmel összefogásban , katonai optikai felderítő műholdat. A MASAT jó eredményeire alapozva.

    http://www.youtube.com/watch?v=buYkhab1qcE&feature=plcp#t=06m30s

  34. A grippen RCS -je már alapból a kis mérete miatt jó RCS=radar észlelhetősége itt egy kis táblázat.

    F-15C RCS = 10~15m2 effective detection range is 450 ~ 600 km
    F/A-18C RCS = 3 m2 effective detection range 330 ~ 395 km
    F-16C RCS = 1.2 m2 effective detection range 260 ~ 310 km
    JAS39 RCS = 0.5 m2 effective detection range 210 ~ 250 km
    EUROFIGHTER = 0.1 m2 effective detection range 200 ~ 250 km
    F-35A RCS = 0.0015 m2 effective detection range 50 ~ 60 km
    F/A-22 RCS <= 0.0002~0.0005 m2 effective detection range < = 30 ~ 45 km

  35. Pedig arra is jó lenne, ahogy még sokminden másra is.
    Ha eddig senki sem kereskedett ezzel, akkor tényleg jövedelmező lehet. Izrael, Szaud-Arábia vagy India több száz vadászgéppel rendelkezi. Ha egy ilyen festés mondjuk nagyjából 25% -al csökkentheti egy adott gép RCS -ét, és mondjuk félevente 50 000 $ -ba kerül az újrafestés, akkor elég nagy üzlet lehet mögötte, hiszen ez max ~10 repült óra költségével egyenlő (F-15 -nél meg pl sokkal kevesebbel), ami ezeknek az országoknak a védelmi költségvetésében nem tétel, nekünk viszont elég jól jöhet.

    Másrészt, lehetséges, hogy nem csak repülőgépekre szánják.
    Egyre több radart alkalmazó pct rakéta (pl: Hellfire, Brimstone, Krizantema) és felderítő radar (pl: Longbow, Orchidée) jelenik meg, ezért páncélozott és egyéb harcjárművek radarképének csökkentése is reális opció szerintem.

  36. desertfox

    Azt remélem tudod,még a 3.gen.gépek RCS-je is szigorú hadititok be nem csak maga az érték titkos hanem minden az RCS-vel kapcsolatos dolog.Ennek fényében a táblázatod gyakorlatilag használhatatlan még a nagyságrendek összehasonlításra sem jó(ugyan ez igaz a harckocsik páncélzatánál is azaz ott is csak valami önjelölt „tudós”próbál okoskodni).

    Én személy szerint eddig egy gépről tudok aminek nyilvános az RCS-je méghozzá egy B-25 bombázóé a II.vh-ból.

  37. Hat igen, az a 3 tank 2 helikopter meg 3000 katona, az aztan honvedseg.

    Hende zúzta le idáig a MH-t vagy elődei…? 0 pénzből 2 év alatt építse fel újra az egészet? Eszednél vagy? A magyar gazaság maga alatt van, ehhez képest a kiemelten pénzelt fegyvernem – légierő – végre képes arra, amit elvár tőle az ember. Ugyebár most volt képesség verifikáció, a flotta tartósan magas hadrafoghatósággal bír és repülnek. A lehetőségekhez képest nem vegetál a légierő sőt. Új helikre nincs pénz, de a jelek szerint a flotta erodálása legalább meg fog állni. Valahol vicces, hogy a legmostohagyerekebb terület az egyetlen, ahol pozitívumot látni az elmúlt 2 évben.

    (Meg a BKK, de az nem egészen a kormány „fennhatósága”.)

  38. A táblázat pedig nagyságrendileg jó. Az Eurógépek adatait maguk a gyártók adták meg, a stealth gépek adatairól az F117 fejlesztése és gyártása után kerültek ki konkrét számszerű adatok az a fejlesztésben és gyártásban résztvevőktől. Ben Rich „Skunk Works” című könyve (Ben Rich volt a Skunk Works vezetője Kelly Johnson után, Kelly Johnson „tanítványa” volt) Azért itt bőven esik só sok más repgép RCS-éről is.

  39. A grippen RCS -je már alapból a kis mérete miatt jó RCS=radar észlelhetősége itt egy kis táblázat.

    A Gripen még mindig egy -vel írandó és még mindig nagybetű, mert tulajdonnév…

    F-15C RCS = 10~15m2 effective detection range is 450 ~ 600 km
    F/A-18C RCS = 3 m2 effective detection range 330 ~ 395 km
    F-16C RCS = 1.2 m2 effective detection range 260 ~ 310 km
    JAS39 RCS = 0.5 m2 effective detection range 210 ~ 250 km
    EUROFIGHTER = 0.1 m2 effective detection range 200 ~ 250 km
    F-35A RCS = 0.0015 m2 effective detection range 50 ~ 60 km
    F/A-22 RCS <= 0.0002~0.0005 m2 effective detection range < = 30 ~ 45 km

    Értelmetlen és pontotlan táblázat, mert az RCS erősen ferkvencia és irányfüggő. Ezen felül minek akkora az észlelési távja, amiket idehánytál? Kb. semminek, esetleg a ICBM felderítő radarnak, ha lenne annak keresési magasságában F-15 méretű cél, de nincs. A régi böhömnagy szovjet távolfelderítő radarok is legfeljeb 250 km-ről észleltek égháttérben tiszta, nem viharos időben repülő MiG-21-est.

    A vadászgép radarok észlelési távolsága ennél sokszor jóval kisebb. Az F-15C radarja – valszeg AN/APG-70 volt – a Sivatagi Vihar alatt sík terep felett, földháttérben közeledő MiG-23 köteléket 100 km felett detektált de úgy, hogy az AWACS útmutatása alapján tudta, hogy hol keresse. Beamingelő célt az AF és SV alatt is földháttérben néha 20-km-ről (!) sem volt képes követni a radar.

    Ott kezdőik, hogy a horizont távolsága sokszor jóval kisebb, mint amit te feltüntettél.

    http://kepkezelo.com/images/cq302dmug5482itmlorr.jpg

  40. F1End elég baráti árat tippeltél meg szerintem, hogy mennyiért lehetne adni (ha jó és működik). Én inkább arányosan ahoz hasonlítanám a festés árát, mint amikor egy kocsit alap vagy metál fényezéssel kérsz és ez minimum a vételár 2-3%-a. Tudom nem tökéletes a számítási módszer, mivel itt repülőkről van szó és más is a spéci festés célja, de az az 50,000/félév/gép nekem kevésnek tűnik.

  41. A táblázat pedig nagyságrendileg jó.

    Nem, nem jó. Bocs, de egyenesen marhaság. Egy MiG-21 szerinted mikor detektál bármit 600 km-ről…? Mert a táblázat lazasága miatt így is értelmezhető.

    Ha az F-22 ennyire szar lenne, akkor szinte semmit nem érne, mert a BVR légiharcékát indításí zónáján belül szemből észlelhető lenne simán, ahogy a legtöbb légvédelmi rendszer is simán dolgozna rá. A Red Flag beszámolók alapján erről szó nincs és a nem X sávban dolgozó Nyeva is az F-117-est jóval kisebb távolságból látta.

    A rakéták RCS-e szerined megkkora? Akkor mégis hogyan van az, hogy radarokon nem lászanak azok többnyire?

    Ezen felül, ahogy már írtam, nem tartalmaz sem radarra, sem hullámhosszra vonatkozó megkötést.

  42. Milyen fura lenne ha a festés vagy technológia miatt a térségben először nekünk lenne CSÖKKENTETT ÉSZLELHETŐSÉGŰ gépünk.Szándékosan emeltem ki nehogy bele lehessen kötni.Mekkora lenne már ha a sokmilliárd dolláros stealth fejlesztéseket szembe röhögné egy pár tízmillió forintos magyar innováció,mondjuk még mindíg kérdés a svéd részvétel aránya!

  43. tallking, én nem tudom mennyit jelentettek az első lopakodok értékei a hagyományos festékekhez, bevonatokhoz képest, de azóta nagyot változott a világ.

    A nanotechnológia kiszivárgott a tudományos világba, és mindenki hozzáfér annyi infóhoz, hogy alapkutatásokat végezzen. …és ebben a magyar kutatók jók, akár áttörésekre is képesek. Fiatal tudományág, mindenki dobhat benne váratlan hatosokat.

    Jelenleg, mint a fiatal tudományágaknál megesik, a kreativitás még a pénzt is beelőzheti. Talán a karburátort felhozhatnám példának:)

  44. @fip7:

    „1. A két világháború között 70-90.000 bűncselekmény történt egy évben.
    2. A szocializmus alatt 100-120.000 bűncselekmény történt egy évben.
    3. A 90′s évek után 200.000-körül mozgott, aztán ez elérte a 400.000-et, azóta az új szabálysértési törvény miatt, ez a szám csökkent, de kb. ma Magyarországon ennyi bűncselekmény történik egy évben, adataim szerint.”

    A számokkal nem vitatkozom, de valami kimaradt: a két háború között Józsi a szomszédba vagy gyalog vagy szekéren jutott el, hosszú órák alatt. A szoc. időktől ez drasztikusan csökkent, tömegesen terjedtek el a kerékpárok, gépkocsik, stb melyek előtte csak mutatóban voltak. Ezen kívül fejlődött és terjedt az egyéb technika is (telefon, fax, később számítógép, internet, stb). Ezt baromi lényeges figyelembe venni a számok nézegetésekor.

    „Szerintem a rendőrség is elég lehet, ha a megfelelő eszközöket megkapják a törvényalkotótól.”

    Bőven elég lenne, de sem a jogszabályok, sem azok számonkérése nem teszi ezt lehetővé. Ugyanezekkel a feltételekkel egy csendőrségnek nevezett akármi sem lenne hatékonyabb. A két háború között a jogi környezet és egyéb sajátosságok is mások voltak, abban az időben a mai rendőrség is lenne olyan eredményes, mint az MKCs volt.

    „Továbbá ki lehetne terjeszteni az ön és magántulajdon védelméhez való jogokat is! Valószínűleg sokat javítana a helyzeten.”

    Nem: sz*rrá lőnék egymást az emberek. A többség idegroncs. Amit változtatni kellene, az az, hogy ha valaki lopni indul, akkor nincs joga számon kérni másokon, ha számára rosszul sül el a dolog, vagyis kussolnia kellene, ha mondjuk a tulaj eltöri a gerincét – de nem arra kellene biztatni az embereket, hogy törjék egymást össze. Minden hülye fegyvert akar, csak azt nem érik fel ésszel, hogy nem csak neki lenne, hanem másoknak is…

    „De például Angliában etnikai alapon is vezetik azt, hogy ki volt az áldozat és ki az elkövető. Ezen adatok kiértékelése nagyban segíti a rendőrök munkáját.”

    Nem kell lovagolni az etnikai hovatartozáson különösebben, nincs rá szükség minden esetben. De ha van, akkor ezt igenis figyelembe kell venni, mert ha egy inuitot keresnek a kékek, akkor az azért igencsak lényeges, lévén drasztikusan leszűkítheti a kört, mondjuk itthon… :)

    „Meg (és ez az én szubjektív magánvéleményem már csak) a magyar ügyészség és bíróság nem végzi jól a feladatát.”

    Az átlagpolgár egy tyúklopásért is vért akar látni, az meg komolytalan, mert akkor mit kellene csinálni egy gyilkossal, ugye? :) Szvsz. az ügyészség/bíróság néha kiváló munkát végez, de általában lassan és egyértelmű esetekben is körülményesen dolgoznak. A fő baj a bizonyítékok szabad értékelésével van. Mondom: szabad értékelés. Vagyis a bizonyítékoktól függetlenül is azt hoznak ki, amit akarnak, mert ami nem illik a képbe, azt kizárják. Ez azért elég hihetetlen a XXI. században, Európában. Jobb helyeken erre van az esküdtszék, ami más okból is hasznos lenne. Aztán a büntetési tételek kiszabása is elég érdekes. Nem folytatom, pedig tudnám…

  45. Néhányszor felmerült, hogy így a Hende, úgy a Hende negatív értelemben.
    No már most!
    Ha van, aki szkeptikus volt vele szemben az én voltam – itt is írtam párszor. Mikor Viktor bemutatta a nyáj előtt, akkor húztam a szám, hogy „gombóc artúr”??? Na ne.
    Pedig de! Ahhoz képest, hogy pénz alig, ahhoz képest próbálkozik. Ráadásul mindet úgy, hogy mindent kéne venni tegnapra, de közben ugrálni sem ugrálhat, mert a jó György lovag még betalálja és még annyi se lesz, mint eddig…

  46. „Marcika Hende úr legalább próbál tenni. Ezt javaslom neked is. “Jól meg mondta a tv előtt. Meg mertem csinálni…….” kezdetű Belga dalszöveg szemben. Tégy hited szerint.”
    Ha már a Belga szóba került, ők ezt is énekelték:” politikusok, hogy van a kurva anyátok?”
    Elnézést a csúnya szóért de szerintem eleve ott van a baj hogy politikusok szakmai dolgokba akarnak beleszólni. A helikopter (most hagyjuk a bevonatot és egyebeket)dolog szerintem létkérdés. Én úgy érzem nem lehet mindent a pénz szemszögéből nézni. Itt lakok Kolontártól nem messze (10km). Egy kollégám minden vagyona odaveszett. Ház,autó. Nagyon jól tudom hogy mit jelentett nekik amikor megjelent a katonai és polgári mentőhelikopter. Meg persze mit jelent azoknak az embereknek akiknek a házát az árvíz fenyegeti. Áldozni kell ezekre a gépekre! Ha jól emlékszem Ausztria is egy katasztrófa után szerezte be nagyon hamar a Blackhawk helikoptereket.

  47. „Nem: sz*rrá lőnék egymást az emberek.” – Ez politikushoz méltó szakértés. Elég ha a politikusok nézik birkának a kedves választót nem kell még tetézni a bajt, a „Minden hülye fegyvert akar” sem feltétlenül igaz, nézz meg pár közvéleménykutatós, önvédelemfeszegetős stb. műsort, oldalt. Fegyverhiszti van Magyarországon annyira be van etetve a nép hogy a többség irtózik a már magától az önvédelemtől is, sőt inkább kiszolgálja a bűnözöt, fegyvert önvédelemre azt meg el sem tudják képzelni…
    Mellesleg vannak nem halálos önvédelmi eszközök, de ugye Mo-n ezek is be vannak tiltva, vagy ha még nem akkor be lesznek…
    Fejekben kéne rendet tenni.

    Heli meg mindenképpen kell, csak végre el kéne határozni.

  48. cinikus

    Nem akarom szétoffolni ismét az oldalt, úgyhogy rövid leszek:
    Részben megint egyet értek veled. De a kb. 100.000-ből 400.000 nem attól lett, hogy gyorsabban tudunk közlekedni. Sajnos egyes szakaszokon a MÁV ma sem gyorsabb, mint a dualizmus idején, és még sorolhatnám. Több az autó, ez igaz, de (tudtommal) a legtöbb bűncselekményt helyben követik el.
    Én az okok mögött azt látom, hogy a tisztelt ház, szar törvényeket és jogszabályokat alkot, és olyan jogi környezetet teremt a hatóságok számára, hogy azok egyszerűen nem tudják betartatni a törvényt. Szóval fejétől bűzlik a hal itt is.
    A személy és magántulajdon védelmének kiterjesztése alatt nem azt értettem, hogy mindenki lövöldözzön.
    Példaként: Emlékszünk a bácsira aki áramot vezetett a „kerítésbe”. Meghurcolták nem kicsit. De miért is??? Mert a külső kerítésen belül kihúzott egy drótot amibe áramot vezetett. Ehhez a dróthoz csak úgy lehet hozzáérni ha átmászol a kerítésen.
    Akkor most miről is beszélünk egyáltalán??? Ki a hibás? Hát nálam nem a bácsi. Ráadásul az egyik „túlélő” azóta már gyilkolt is…
    Az ügyészséggel kapcsolatban meg továbbra is megvan a véleményem, nem akarok „tyúklopásért vért látni”, de az, hogy a 21.században egy vádiratot nem tudnak legalább hihetőre megírni, az a világ csúfsága. Szégyen az az egész banda…

    ON:

    Én úgy gondolom, hogy mindenképp szükség van MI-17 kategóriájú helikopterekre, mert ezeknek van akkora teherbírása, hogy komolyabb logisztikai problémákat is meg lehessen velük oldani.
    Szállító repülőgépeknél pedig egy IL-76-hoz hasonló gépre lenne szerintem szükségünk.
    Az meg, hogy költünk a K+F-re az igen dicséretes, nem pedig lenézendő.