|

Kivonták az RF-4 Phantom II-eseket a Török Légierő állományából

Az elmúlt 2 hét alatt, 2 repeseményben elvesztett 6 pilóta és 2 RF-4E felderítő, illetve 1 F-4E gép eredményeként a török illetékesek tegnap bejelentették a döntést, miszerint március 12-i hatállyal nyugállományba kerülnek az RF-4E géppark megmaradt példányai, miután március 10-vel befejeződött a helyettesítésre kiszemelt F-16-os gépek előkészítése.

Török RF-4E típusú felderítő.

Török RF-4E típusú felderítő. ,

A Phantom II felderítő változatával végrehajtott utolsó repülést a Török Légierő parancsnoka, Akın Öztürk tábornok, illetve a hírt bejelentő Abidin Ünal tábornok hajtja végre.

Az RF-4E ugyan kivonásra kerül, ugyanakkor a modernizált F-4E Terminator hadrendben marad és várhatóan 2020-ig szolgál még a Török Légierőben.

Török F-4E Pahntom II - a Terminator névre is hallgató, modernizált  gépek várhatóan 2020-ig maradnak hadrendben. | Fotó: SAC Helen Farrer RAF Mobile News Team/MOD

Török F-4E Pahntom II – a Terminator névre is hallgató, modernizált gépek várhatóan 2020-ig maradnak hadrendben. | Fotó: SAC Helen Farrer RAF Mobile News Team/MOD ,

A döntés meghozatalához vezető repesemény közül a korábbi február 24-én történt, mikor is 2 gép ütközött össze, míg utóbbi március 5-én következett be – az érintett gép, egy F-4E Terminator a hajózókkal együtt a földbe csapódott.