|

Törött szárnnyal repült haza egy F-16-os

A legtöbb Olvasónk számára nem kell bemutatnunk a híres 1983-as nagev-sivatagi balesetet, melyet követően egy izraeli F-15-ös fél szárnnyal is képes volt leszállni. Nos, az amerikaiak hasonlót hajtottak végre a közelmúltban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, 2014. október 20-án két F-16 Fighting Falcon ütközött össze Kansas délkeleti részén. Az egyik gép a baleset következtében megsemmisült, míg a másik sikeresen hazarepült. Eddig a történet nem is lett volna különösebben érdekes, hisz ehhez hasonló esetek gyakran megtörténnek. De a közelmúltban nyilvánosságra került fotók nyomán egészen más megvilágításba kerül az eset.

A sérült F-16-os és a baleset helyszínén összegyűjtött alkatrészek | Forrás: foxtrotalpha.jalopnik.com

A sérült F-16-os és a baleset helyszínén összegyűjtött alkatrészek | Forrás: foxtrotalpha.jalopnik.com ,

A képeken jól látszik, hogy a másik F-16-os leborotválta a hazatérő gép jobb szárnyának felét. A sérült példány az ütközést követően még közel 180 kilométert repült a honi bázisig, ahol sikeres leszállást hajtott végre.

A nem mindennapi teljesítményt némiképp árnyalja, hogy a pilótának nagy segítségére volt a négyszeres biztosítású digitális vezérlőrendszer, mely a kiesett felhajtóerőt, illetve irányfelületeket kompenzálni tudta. Ennek ellenére minden elismerésünk a lélekjelenlétért és bátorságért, hiszen saját életét nem sajnálva katapultálás helyett megmentett egy gépet, mely egy szárnycserét követően várhatóan újra repülhet majd.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.