|

Jóváhagyják az új afgán missziót a NATO-külügyminiszerek

December 2-ai, keddi brüsszeli tanácskozásukon hozzák meg a hivatalos döntést a NATO-külügyminiszterei, hogy a jelenlegi afganisztáni misszió mandátumának lejártát követően január 1-jén elindulhat az új, Határozott Támogatás (Resolute Support) elnevezésű nemzetközi akció.

Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli majd a NATO legfőbb döntéshozó szerve, az Észak-Atlanti Tanács ülésén. Egy neve mellőzését kérő diplomata kiemelte: jelentős diplomáciai gesztus az új afgán vezetés részéről, hogy Asraf Gáni államfő és Abdulla Abdulla kormányfő is részt vesz a tanácskozáson. A döntéshozatali folyamatokra rálátó forrás úgy vélte, érezhető a kabuli vezetés szándéka, hogy minél tovább az országban maradjanak a nemzetközi erők, mert a biztonsági helyzet fokozatosan romlik.

Fotó: nato.int

Fotó: nato.int

Kiemelt témaként szerepel a külügyminiszterek megbeszéléseinek napirendjén az ukrajnai helyzet, amellyel összefüggésben eredetileg miniszteri szintű egyeztetés volt a terv, ám a kijevi kormány kinevezése miatt ez várhatóan nem személyesen, hanem videokapcsolaton keresztül zajlik majd. A NATO külügyminiszterei emellett áttekintik, hogyan halad a szeptember eleji walesi csúcstalálkozón elfogadott döntések megvalósítása, a NATO kapacitások megerősítésének, a reagálóképesség felgyorsításának folyamata.

A hivatalos külügyminiszteri tanácskozás másnapján, szerdán, az Iszlám Állam elleni fellépést támogató mintegy 60 ország külügyminiszterei is összeülnek majd a NATO brüsszeli központjában, de a NATO-tól teljesen függetlenül, amerikai kezdeményezésre. Ezeken a megbeszéléseken a résztvevő országok azt tekintik majd át, hogyan áll a fellépés és milyen további lépések szükségesek azon az öt területen, amelyeken korábban döntés született a terrorszervezet elleni küzdelemről. Ilyen az érintett országoknak nyújtandó katonai támogatás, a visszatérni próbálkozó külföldi harcosok feltartóztatása, a terroristák pénzügyi forrásainak elvágása, a humanitárius válság enyhítése, valamint a szervezet ideológiája terjedését feltartóztatni hivatott intézkedések.

Forrás: MTI