|

Novemberben szolgálatba áll a Canberra

Szolgálatba állítása előtti utolsó szakaszába lépett az Ausztrál Királyi Haditengerészet első helikopterhordozója, a HMAS Canberra.

Az új egység építését kivitelező BAE System közleménye szerint a 2012-ben Ausztráliába érkezett hajótörzsre felkerült a hazai építésű felépítmény, különböző platformok, a fegyver- és kommunikációs rendszer, de ezen felül a kikötői teszteken is túl vannak már a Canberra-val.

Canberra-osztály grafika | Forrás: navy.gov.au

Canberra-osztály grafika | Forrás: navy.gov.au ,

Nem is baj, ha a hajóval kapcsolatos teendőknek a listája egyre rövidebb, ugyanis a hajó elő átvétele már október 7-n megtörtént, a tényleges szolgálatba állítás pedig november végére van időzítve. Ez utóbbi apropójából alig pár napja a BAE Systems williamstowni hajógyárából a Canberra útnak indult Sydney felé.

Az építők persze nem pihenhetnek meg, hiszen javában folyik a második LHD (Landing Helicopter Dock), név szerint HMAS Adelaide építése, szintén Williamstownban. A Canberra testvérhajóját az eredetileg 2015 közepére tervezett helyett csak 2016-ban fogják szolgálatba állítani az eddigi tervek alapján.