|

MRAP-vásárlás nagy tételben

Az Egyesült Arab Emirátusok kormánya nem kevesebb, mint 4568 darab MRAP-kategóriájú gumikerekes páncélozott szállítójárművet vásárol az Egyesült Államoktól.
A járművek nem új gyártásúak lesznek, hanem az Afganisztánban és Irakban feleslegessé vált, használt MRAP-ek közül válogatják majd ki a számukra megfelelőeket. A program értéke a pótalkatrészekkel, kiképzéssel és technikai támogatással együtt eléri a 2,5 milliárd dollárt.

M-ATV járművek egy afganisztáni ellenőrzőponton. | Fotó: Jason Johnston, U.S. Navy

M-ATV járművek egy afganisztáni ellenőrzőponton. | Fotó: Jason Johnston, U.S. Navy ,

A Kongresszusnak megküldött értesítés szerint 3360 darab, különböző feladatkörű 4×4-es Navistar Defense International MaxxPro, 1150 darab 6×6-os BAE Systems Caiman Multi-Terrain Vehicles (MTV) 6×6, 44 darab 4×4-es Oshkosh M-ATV és 15 darab, nem közölt típusú páncélozott műszaki mentőjármű lesz a csomagban. A járművek alapváltozatban kerülnek majd az Emirátusokban, az Irakban és Afganisztánban jellemző pótpáncélzatot nem kapják meg.

A most megvásárolt járművek a már 2013-ban megrendelt, új gyártású 750 darab Oshkosh M-ATV mellett teljesítenek szolgálatot, így az Emirátusok lesz az Egyesült Államok után a legnagyobb, MRAP-családban tartozó szállítójárműveket használó ország.

Forrás: honvedelem.hu