|

Lezuhant egy orosz MiG-31-es

A tegnapi nap folyamán elvesztette egyik MiG-31 “Foxhound” típusú elfogóvadászát az Orosz Légierő. Mindkét pilóta túlélte a balesetet.

Szeptember 4-én, helyi idő szerint 7 óra 38 perckor megsemmisült az Orosz Légierő egyik MiG-31-ese. A gép Armavir városától 25 kilométerre csapódott a földnek, de mindkét pilóta időben elhagyta a zuhanó gépet, árulta el Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A beszámolók szerint a pilóták megközelítés során észlelték, hogy baj van a jobb futóművel. A valódi baleset okai egyelőre tisztázatlanok.

MiG-31BM | Forrás: Wikipédia

MiG-31BM | Forrás: Dimitrij Picsugin ,

A MiG-31-es jelenleg a legnagyobb maximális sebességgel rendelkező repülőgép a világon. A típust a Kazah Légierő és Oroszország két haderőneme (légierő és haditengerészeti légierő) jelenleg is üzemelteti.

A MiG-31 ‘Foxhound’ 2020-tól történő leváltása régóta téma, ám tavaly felmerült az is, hogy újraindítják a típus gyártósorát, emellett már tervezik az utódját is, mely még nagyobb sebesség elérésére lesz képes.

A végleges megoldás meghatározásáig a jelenlegi flotta modernizációját végzik el. Az Orosz Légierő jelenleg 190 darab MiG-31-essel rendelkezik, de a hírek szerint csak alig több mint 100 példány repülőképes. A tervek szerint 2020-ig akár több mint 60, MiG-31BM változatra modernizált elfogóvadászt vehetnek majd át. Kopók ezen ráncfelvarrás után elviekben részben glass-cockpittel, képességnövelésen átesett radarral (Zaszlon-M komponensek, új szoftver, régi antenna) és fedélzeti számítógéppel, avionikával rendelkeznek majd, egyben némiképp többfeladatú géppé avanzsálnak az eredeti nehézsúlyú elfogóvadász szerepkörből néminemű levegő-föld képesség megszerzése révén. Levegő-levegő vonalon az R-37 és R-77 integrálása említendő elsősorban.