|

Blackbird-verő gépet fejleszt a MiG iroda?

A híres-hírhedt Lockheed SR-71 Blackbird felderítő repülőgépnél is gyorsabb repülőgépet fejleszt az RSzK MiG tervezőiroda.

A híres berepülőpilótára, Anatolij Kvocsurra hivatkozva a The Aviationist portál azt írja, hogy a MiG iroda Mach 4 sebességre képes elfogóvadászt fejleszt a MiG-31 leváltására. A MiG-41 elnevezésű masina csúcssebességét Mach 4,3-ra tercezik, mely jóval nagyobb az elődök (MiG-25 és MiG-31) Mach 3 körüli csúcssebességénél, de még a Lockheed SR-71 Blackbird felderítő repülőgép Mach 3.3-as sebességét is jóval felülmúlja.

2020-ig biztosan szolgálatban maradnak a Kopók | Forrás: air-ace.blogspot.com

2026-ig biztosan szolgálatban maradnak a Kopók | Forrás: air-ace.blogspot.com ,

A MiG-31 ‘Foxhound’ 2020-tól történő leváltása régóta téma, ám tavaly felmerült az is, hogy újraindítják a típus gyártósorát. A fent kifejtett legújabb hír még érdekesebb színt kölcsönöz a sztorinak, bár egyelőre fenntartásokkal kezeljük, hisz az oroszok mindig is szerettek nagyot mondani.

A végleges megoldás meghatározásáig a jelenlegi flotta modernizációját végzik el. Az Orosz Légierő jelenleg 190 darab MiG-31-essel rendelkezik, de a hírek szerint csak alig több mint 100 példány repülőképes. A tervek szerint 2020-ig akár több mint 60, MiG-31BM változatra modernizált elfogóvadászt vehetnek majd át. Kopók ezen ráncfelvarrás után elviekben részben glass-cockpittel, képességnövelésen átesett radarral (Zaszlon-M komponensek, új szoftver, régi antenna) és fedélzeti számítógéppel, avionikával rendelkeznek majd, egyben némiképp többfeladatú géppé avanzsálnak az eredeti nehézsúlyú elfogóvadász szerepkörből néminemű levegő-föld képesség megszerzése révén. Levegő-levegő vonalon az R-37 és R-77 integrálása említendő elsősorban.