|

Az Orosz Légierő 2020-ra MiG-31 utódot remél

Az Orosz Légierő parancsnoka, Viktor Bondarev nemrégiben az Állami Dumában járt egy meghallgatáson. Többek között arról beszélt, hogy az országnak szüksége van egy új elfogóra.

Bondarev altábornagy a tegnapi napon arról értekezett, hogy a légierő reményei szerint 2020-ra új, a kor kihívásainak megfelelő elfogóvadászt kaphatnak, aminek birtokában 2028-ra véglegesen nyugállományba küldhetik a teljes aktív MiG-31-es flottát – mely tájékoztatása szerint jelenleg 122 aktív gépet jelent.

A törvényhozók előtt tartott beszédében kitért arra, miszerint már meg is kezdődött egy új gép fejlesztése és úgy véli, hogy a 2020-al záruló aktuális haderőreform időkeretébe bele tudnak férni a programmal.

Emlékeztetőül: 2012 elején arról volt szó, hogy 2020-ig 60 darab MiG-31-esen végezhetik el a modernizálást, MiG-31BM változattá alakítva azokat. A Kopók ezen ráncfelvarrás után elviekben részben glass-cockpittel, képességnövelésen átesett radarral (Zaszlon-M komponensek, új szoftver, régi antenna) és fedélzeti számítógéppel, avionikával rendelkeznek majd, egyben némiképp többfeladatú géppé avanzsálnak az eredeti nehézsúlyú elfogóvadász szerepkörből néminemű levegő-föld képesség megszerzése révén. Levegő-levegő vonalon az R-37 és R-77 integrálása említendő elsősorban.

Igen jóféle, határozottan megnézésre ajánlott videó, ami valamiféle meghívásos eseményen készülhetett. Fel- és leszállások, gép körbejárás, géptapizás, stb.

6 hozzászólás “Az Orosz Légierő 2020-ra MiG-31 utódot remél”

  1. Molni (2013. április 14. 15:53)

    Pont e miatt nem értem, miért akarod kukázni az elgondolást.
    Jó a 31-es öregecske (bár van BM), a rakéták lassan elöregednek és elavulnak, de észak felől muszáj egy mobilis AA platform. Mivel a távolságok hatalmasak, utak nincsenek, marad a víz (télen egyenlőre befagy) vagy a levegő.

    ps.: a mini-awacsot a (kategóriájában) nagyteljesítményű radar+adatmegosztásra értettem.