|

Új, gyorsreagálású NATO-erő felállítását tervezik

Egy legalább 10 ezer katonából álló új gyorsreagálású erő létrehozását tervezi hét NATO-tagország a szövetség azon nagyobb terve részeként, hogy Oroszország ukrajnai behatolására válaszul megerősíti védelmi képességét – jelentette a Financial Times című brit gazdasági napilap.

A cél egy hadosztály nagyságú közös expedíciós alakulat kialakítása, amely amellett, hogy gyorsan bevethető, rendszeresen tartana hadgyakorlatokat. A Nagy-Britannia által vezetett alakulatnak volna légi, tengerészeti és szárazföldi része is. A szigetországon kívül tagja volna Dánia, Lettország, Észtország, Litvánia, Norvégia és Hollandia. Kanada egyelőre csak érdeklődött a részvétel felől. David Cameron brit miniszterelnök várhatóan a szeptember 4-5-ei NATO-csúcstalálkozón jelenti be hivatalosan a tervet – írta a lap. Azután, hogy Oroszország márciusban megszállta és magához csatolta a Krímet, a NATO-tagországok több rövid távú intézkedést hoztak kelet-európai szövetségeseik védelmére.

Fotó: nato.int

Fotó: nato.int ,

A walesi NATO-csúcson Barack Obama amerikai elnök és a szövetség más vezetői várhatóan megállapodnak egy hosszabb távú tervben, amely a blokk keleti védelmét hivatott szolgálni. A terv egyik eleme, hogy átalakítják a szervezet már létező gyorsreagálású alakulatát, hogy annak egyes egységei képesek legyenek akár néhány nap alatt reagálni a válságokra – mondták NATO-diplomaták.

Forrás: MTI

Szerkesztői megjegyzés:

Érdekes abból a szempontból figyelni az eseményeket, hogy valószínűleg ez az első tényleges – és a nagyközönség számára is nyilvános – NATO-n belüli átalakulás Moszkva megváltozott katonai stratégiájára válaszul. A szakértők joggal számíthattak arra, hogy ha Putyin a beavatkozás mellett dönt, akkor a Krímen is a 2008-as grúziai eseményekhez hasonló mozzanatok várhatóak, azonban a félsziget széles körű, de mégis szinte teljes titokban előkészített megszállásával Moszkva alapvetően borította fel az eddigi NATO-forgatókönyvekben kidolgozott és Oroszországra kiosztott szerepet. Többek között ennek az oka lehet az, hogy a NATO jelenlegi eljárásai nincsenek teljesen felkészítve az egyelőre Moszkva által diktált változásokra, de azt is jelentheti, hogy az egész szervezet alapjában véve ment – vagy éppen nem ment – át olyan változásokon 1991, vagyis a Szovjetunió összeomlása óta, hogy nem képes kellő rugalmassággal kezelni az egykori hatalmához visszakapaszkodni próbáló Oroszország lépéseit.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.