|

Hamarosan AW101-es helikopterek érkezhetnek Nigériába

Az értesülések szerint hamarosan megkezdődhet annak a 2 AW101 közepes helikopternek a szállítása a nyugat afrikai állam részére, melyek esetleges beszerzéséről már tavaly, sőt tavalyelőtt is lehetett olvasni pletyka szinten. A friss fejlemény az, hogy az AgustaWestland angliai üzemében a Nigériai Légierő kamuflázsban látták az egyik forgószárnyast.

Ugyanakkor senkiben ne merüljenek fel olyan képzetek, hogy ezek, az indiai VVIP helikopter tender korrupciós okokból történő idei visszamondásából visszamaradó gépeknek katonai kötődésű feladataik lesznek az amúgy lassú modernizálás alatt álló nigériai haderőben, lévén Afrika legnépesebb országának vezetése ugyanolyan céllal kívánja használni őket, mint amire India akarta, azaz az ország felső vezetésének fuvarozására lesznek befogva.

Hogy Nigéria mennyiért jut ezen, az AgustaWestland-nél beragadt gépekhez, arról nincsenek információk, ám arról annál inkább, hogy India 2010-ben 560 millió eurós szerződést írt alá 12 VVIP gép beszerzéséről és 5 éves támogatásáról. Amit ha leosztunk a rendelt mennyiséggel, akkor durván 46,6 millió eurós darabárat kapunk. Aminél elképzelhető, hogy olcsóbban jutottak hozzá a nigériaiak, ám még így is jelentős összegről lehet szó.