|

India leállította az öltönyös Merlinek átvételét

Olvasóink talán emlékeznek rá, hogy India 2010 elején AgustaWestland 101 típusú helikopterek beszerzéséről írt alá szerződést. A 12 Merlin egy, az indiai VVIP fuvarozás feladatát ellátó századhoz került volna. (VVIP = Very Very Important Person; jelen esetben India felső vezetése, nagyobbrészt az államfő és a miniszterelnök.)

Ugyan elkülönített pénzösszeg nem volt rá, de 4 évvel ezelőtt az illetékesek nagyon siettették a programot, ám mint ismert lehet a tavalyi év folyamán korrupciós botrány robbant ki a beszerzés körül, aminek kapcsán az AgustaWestlandet birtokló Finmeccanica ügyvezető igazgatója letartóztatásra, míg az indiai beszerzés felfüggesztésre került.

November folyamán az európai vállalat ugyan megpróbálta megmenteni az üzletet, ám az indiai fél erre nem mutatott hajlandóságot, a friss fejlemények alapján pedig az idei év kezdetén a szerződés felbontásáról döntöttek. Ennek egyes vélemények szerint nem kis részben köze van a 2014 májusi választásokhoz, aminek kapcsán nyilvánvalóan nem kívánatos egy folyamatban lévő korrupciós botrány.

Ezen döntésig egyébként 3 AW101-es került leszállításra, a többi gép az idei év folyamán került volna Indiába.