|

Amerikai atom-tengeralattjárót fogott az orosz Északi Flotta

Az Egyesült Államok légierejének egyik, az orosz határ közelében „porszívózó” RC-135 Rivet Joint elektronikai felderítő gépének közelmúltbeli, állítólagosan Sz-400 légvédelmi rendszer célkövető radarjával történő figyelmeztetése után az orosz katonai vezetés által közöltek szerint a múlt hét csütörtökén egy amerikai atom-tengeralattjárót észleltek, majd zavartak el az orosz Északi Flottának a tengeralattjárók elleni hadviselésre szakosodott egységei.

Orosz Il-38-as | Fotó: Igor Dvurekov

Orosz Il-38-as | Fotó: Igor Dvurekov ,

Az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi által idézett névtelen haditengerészeti forrás elmondása szerint az Északi Flotta őrjáraton lévő egységei augusztus 7-én egy, vélhetően Virginia osztályú atom-tengeralattjárót észleltek, amire ezt követően ráküldtek egy éppen a nyílt vízen tartózkodó tengeralattjáró-elhárító csoportot és egy Il-38 típusú tengerészeti járőrgépet. A forrás elmondása szerint az (újra?) észlelés után 27 perccel kitessékelték a tengeralattjárót az orosz vizekről.

Lakóházakkal a háttérben, a connecticuti Temze folyón hajózó Virginia osztályú atom-tengeralattjáró a USS MIssissippi.

Az ezen a 2012-es fotón az akkor még hadrendbe állítás előtt álló Mississippi a connecticuti Temzén. Akár ez a Virginia is járhatott a napokban az orosz Északi Flotta vizein. | Fotó: Jeffrey Prunera, U.S. Navy ,