|

Kész a NATO első RQ-4B-jének törzsközéprésze

Július 28-án, Brüsszelben a NATO NAGSMA vezető menedzsere, Jim Edge és a NAGSMO elnöke, Erling Wang bejelentették, hogy a Northrop Grumman mississippiben, Moss Pointban található üzemében elkészült az első, a NATO közös flottájának szánt RQ-4B Block 40 Global Hawk UAV törzsközéprésze. Az öt megrendelt pilóta nélküli felderítő repülőgép első példánya azonban nem ott, hanem a kaliforniai Palmdaleben éri majd el végső alakját és konfigurációját, tehát az ominózus szerkezeti elemet útnak indították a végszerelő sor felé.

A 2012-ben, a NATO 25. csúcstalálkozóján, Chicagóban aláírt megállapodás értelmében a Szövetség 13 tagállama öt Global Hawk beszerzését és üzemeltetését finanszírozza az AGS (Alliance Ground Surveillance) projekt keretében. A Block 40 konfigurációnak megfelelő RQ-4B-k felszereltsége megegyezik majd a többi hasonló Global Hawk-éval, tehát szó sincs az azóta törölt, német megrendelésre készülő EuroHawk-hoz hasonló átalakításokról.

A USAF egyik Block 30-as RQ-4B-je | Fotó: Daniel Rosenau, USAF

A USAF egyik Block 30-as RQ-4B-je | Fotó: Daniel Rosenau, USAF ,

Maga az AGS egyébként egy jóval összetettebb program, a HALE (High Attitude Long Endurance) kategóriájú UAV-k csak az egyik szegmensét képviselik. A NATO tervei szerint integrálásra kerül a közös földi, légi és vízi felderítő képesség, mely által egy minden tagállam számára hozzáférhető, folyamatosan működő és telepíthető C2ISR (Command, Control, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) rendszer jön létre. Ehhez szolgáltathatnak a jövőben légi helyzetképet, illetve elektronikai felderítési adatokat az RQ-4B-k, melyek az olaszországi Sigonella támaszpontról fognak üzemelni. Az öt Global Hawk a tervek szerint 2017-től lesz bevethető.