|

Íme, Ausztrália első két F-35-öse!

Nagy nap volt július 24-e az Ausztrál Királyi Légierő számára: a Lockheed Martin a texasi Fort Worthban bemutatta az első két ausztrál F-35A Lightning II vadászbombázót. Az AU-1 és AU-2 jelzésű repülőgépeket még 2009-ben, az első 14 darabos szériában rendelte meg Ausztrália, szerepük pedig kulcsfontosságú lesz, hisz ezekkel a gépekkel kezdhetik majd meg kiképzésüket az első kengurus hajózók, várhatóan 2015-től. A tréning helyszíne 2018-ig kizárólagosan a Luke AFB lesz, mely mint nemzetközi F-35-kiképző központ működik, ám utána már Ausztráliában is folyhat kiképzés.

Ausztrál F-35A | Fotó: Lockheed Martin

Ausztrál F-35A | Fotó: Lockheed Martin ,

A roll-out ceremónia csillogását követően természetesen nem áll meg az élet a két Villám körül: a Lockheed beszámolója szerint sor kerül üzemanyag-rendszerük ellenőrzésére, majd átkerülnek a gyári berepülő-részlegbe. Ott először a földi próbákat folytatják le velük, majd következhetnek a rutin repülési ellenőrzések. Miután ezzel végeztek (a procedúra néhány hónapot vesz majd igénybe), kerülhet sor a Luke AFB-re való áttelepülésre.

Fényár nélkül | Fotó: Lockheed Martin

Fényár nélkül | Fotó: Lockheed Martin ,

Melbourne tervei szerint a 3. repülőszázad lesz az első ausztrál F-35A-egység, mely elérheti a bevethetőséget 2021-től. Ezt még két másik követi, települési helyeik a Tindal és a Williamtown bázisok lesznek. Ezek felállását követően válik aktívvá egy negyedik, kifejezetten pilótaképzéssel foglakozó század, melynek támaszpontja még nincs kiválasztva. Mindezen szervezeti felépítéshez természetesen jelentős mennyiségű repülőgép is kell, ám ez a probléma megoldottnak látszik: Ausztrália jelenleg 72 darabos megrendelés-állománnyal rendelkezik, amit opcionálisan 100 fölé is emelhetnek a jövőben.