|

Ausztrália további Villámok beszerzéséről döntött

Tony Abbott miniszterelnök által április 23-án tett bejelentés értelmében nem is kevéssel, 58 darabbal kívánják a 2009-es 14 gépes állományt bővíteni.

Az ügylet értéke 12.4 milliárd ausztrál dollárra rúg (11.4 milliárd dollár) és a kibővített beszerzéssel három harci és egy kiképzőszázadot kívánnak felszerelni. A CTOL verziójú F-35A számának növekedése így tulajdonképpen teljesen le fogja fedni az 1980-as években gyártott F/A-18A/B variánsok 2022-vel befejeződő kivonását, amelyből jelenleg 71 áll szolgálatban.

Az első gép átadása után az ausztrálokat is érzékenyen érintette a nem várt késedelem | Forrás: australianaviation.com.au

Az első gép átadása után az ausztrálokat is érzékenyen érintette a nem várt késedelem | Forrás: australianaviation.com.au ,

Természetesen korábbi híreinknek megfelelően marad még Hornet az Ausztrál Légierőben, 24 darab Super Hornet (fele ennyi „Growler-ready”) fogja még jó ideig a következő generációt képviselő repülőgéppel együtt óvni a kenguruk hazájának érdekeit. Előbbi gépek lecserélése egyébiránt jelenleg tárgyalás alapját képezi, ha sikerrel zárulnak, akkor további egy századnyi Lightning II viselheti majd az ausztrál felségjelet.

A kontraktus magába foglalja a kiképzést és a fegyverzet biztosítását, valamint azt az 1.6 milliárd ausztrál dollárt, melyet az infrastruktúra modernizálására szánnak Willamtown (Új-Dél-Wales) és Tindal (Északi Régió) légibázisain.

Az első, 14 példányt számláló „megrendelés” egyébként lassan teljesül is, az első kettő 2009-ben történt jóváhagyása után idén kerül leszállításra az USAF „közös” kiképzőközpontjába a Luke légibázis területére, nyolc darabról a szerződés megkötését a közeljövőben várják, míg a maradék négy „szignózása” 2015-ben esedékes. Az ausztrál pilóták képzését végző két gépen kívül a 12 darab átadását 2017 végén tervezik.

Az évtized vége felé közeledve talán már láthatjuk a „vegyes” köteléket is | Forrás: air-attack.com ,

A témában jártas szakértők és maga a védelmi miniszter is maximum a költségek további emelkedésétől tart, ám egyelőre optimizmusának adott hangot:
„Minden jel arra enged következtetni, hogy a költségek alakulása nekünk kedvez. Nem számítok különösebb drámára, az árcédula tekintetében nagy változásnak kellene történnie, hogy a programból való kilépést válasszuk.”

A Howard-kormány regnálása alatt életre hívott csatlakozás kezdete óta az ausztrál védelmi szektor 355 millió dollár értékben nyert el különböző megrendeléseket, amely a program életciklusára tekintve közel 1.5 milliárd dollár bevételt fog generálni a JSF-programhoz kapcsolódóan, így biztosítva a fejlett gyártókapacitás és mérnöki állomány fenntartását.

Az első bevethető repülőszázad megalakítása a kormányzati források 2020-ra, míg az IHS Jane’s 2018-ra jósolja az RAAF (Royal Australian Air Force) kötelékében.