|

Nagyfeszültségű vezetéknek repült egy norvég Falcon

A Norvég Királyi Légierő (RNoAF) egyik F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázója kismagasságú gyakorlórepülés közben nagyfeszültségű vezetéknek ütközött.

A norvég Falcon július 7-én másik három F-16-ossal hajtott végre gyakorlórepülést, amikor Grong és Nord-Trøndelag közelében nagyfeszültségű vezetéknek ütközött. A gép pilótája egyből vészhelyzetet jelentett és kényszerleszállást hajtott végre az Ørland támaszponton helyi idő szerint 13 óra 30 perc körül.

Az eset során a gép jobb félszárnyának belépőéle és a belső pilonra függesztett póttartály megrongálódott.

Forrás: RNoAF

Forrás: RNoAF ,

A Norvég Fegyveres Erők, a helyi rendőrség és az állami tulajdonú Statnett áramszolgáltató vizsgálta, hogy a vezetékrendszer mekkora károsodást szenvedett. A Statnett közleménye szerint a gép a Tunnsjødal és Verdal között futó, 300 000 voltos vezetékrendszert „találta meg”. Szerencsére nem az áram alatt lévőket sikerült leszakítani, hanem a felső kettő, villámhárító funkciót ellátó vezetéket vitte el a norvég Falcon, az alsó három, feszültség alatt lévő vezeték ép maradt. A szakemberek már dolgoznak a sérült rész visszaállításán.

A Norvég Fegyveres Erők részéről Ivar Moen alezredes elmondta, a nagyfeszültségű vezeték abban a 60 méteres magasságban helyezkedett el, amit a pilóták számára jóváhagytak a kismagasságú repüléshez. Vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy ki hibázott.