|

Tovább bővíti helikopterflottáják Mexikó

A közép-amerikai állam tovább növeli helikopterflottája méretét, az áprilisi igény után újabb vásárlólistát nyújtottak be az Amerikai Egyesült Államoknak.

Az áprilisban nyilvánosságra hozott, 18 darab UH-60M Black Hawk-ot tartalmazó, 680 millió dolláros csomag kongresszusi jóváhagyásáról azóta sincs hír, de itt az újabb igény Maxikó részérő: ezúttal 5 darab UH-60M-et rendelnének 225 millió dollárért. Az eszközcsomag a helikopterek mellett tartalmaz 3 darab póthajtóművet, 10 darab M134 típusú 7.62 mm-es géppuskát, 5 darab FLIR-t, valamint bevetéstervező és földi kiszolgáló rendszereket. Az amerikai fél biztosítaná emellett a képzést, a tartalékalkatrészeket, valamint a logisztikai támogatást is. Az üzletre még rá kell bólintania a Kongresszusnak, de várhatóan zöld utat kap az adásvétel.

Sikorsky UH-60M Black Hawk

Sikorsky UH-60M Black Hawk ,

Mexikó számára nem ismeretlen az alaptípus, még 1991-ben rendeltek 2 darab UH-60L-t, 1994-ben pedig további 4 példányt. A gépek a Mexikói Légierő kötelékében repülnek, de a rendőrség is rendszeresen használja őket a drogellenes harcban (az egyik példányt 2013 szeptemberében bevetés közben el is vesztették). A Mexikói Haditengerészet is rendelkezik Black Hawkkal, ott a mostani hír főszereplője, az UH-60M repül három példányban, melyeket 2011 augusztusában vehettek át.