|

Bővíti helikopterflottáját Mexikó

A közép-amerikai állam helikopterflottájának bővítése mellett döntött: az UH-60 Black Hawk típusú forgószárnyasokra benyújtott igény már a Kongresszus előtt van.

Mexikó vezetése szem előtt tartja a helikopterflotta fontosságát, így nem hagyják elsorvadni, hanem időben biztosítják a géppark frissítését, sőt a bővítésre is szánnak forrást. A DSCA április 21-én jelentette be, hogy a Kongresszus hamarosan dönt a közép-amerikai állam által igényelt, 680 millió dolláros haditechnikai eszközcsomagról, mely a 18 darab UH-60M Black Hawk helikopter mellett tartalmazz 4 póthajtóművet, 36 darab M134 típusú 7.62 mm-es géppuska, 42 darab GPS/INS navigációs rendszert, 18 darab AN/AVS-9 típusú éjjellátó szemüveget, emellett pótalkatrészeket, kiszolgálóeszközöket és dokumentációt is szállít majd az amerikai fél. Továbbá a szerződésben szerepel a személyzet képzése és a logisztikai támogatás is.

Fotó: US Army

Fotó: US Army ,

Mexikó számára nem ismeretlen az alaptípus, még 1991-ben rendeltek 2 darab UH-60L-t, 1994-ben pedig további 4 példányt. A gépek a Mexikói Légierő kötelékében repülnek, de a rendőrség is rendszeresen használja őket a drogellenes harcban (az egyik példányt 2013 szeptemberében bevetés közben el is vesztették). A Mexikói Haditengerészet is rendelkezik Black Hawkkal, ott a mostani hír főszereplője, az UH-60M repül három példányban, melyeket 2011 augusztusában vehettek át.