|

Küszöbön a katari Rafale-rendelés

Ahogy arról nem olyan rég beszámoltunk, az arab ország a hírek szerint közel áll ahhoz, hogy aláírja a francia vadászbombázók megrendeléséről szóló szerződést. Azóta újabb részletek kerültek nyilvánosságra a küszöbön álló Rafale-üzletről.

A Dassault Aviation továbbra sem rendelkezik exportszerződéssel a Rafale vadászbombázóra, bár többször álltak a megegyezés kapujában és az indiai MMRCA-tendert is megnyerték, egyelőre még várniuk kell a sikerre. Mely úgy látszik ismét a küszöbön áll, hisz Katarral előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, bár eddig még nem esett szó konkrét darabszámról.

A legfrissebb hírek szerint a legutóbbi egyeztetések során megállapodtak, hogy Katar 72 darab Dassault Rafale-t rendel, mindezt pedig két 36 darabos csomagban. A több mint 1 éve tartó tárgyalások végére hamarosan pont kerülhet, a napokban ugyanis az új emír, Shaikh Tamim Bin Hamad Al Thani Franciaországba látogatott, ahol ratifikálhatja a Rafale-szerződést.

Pózol a gallok büszkesége l Forrás: thumkar.blogspot.com

Pózol a gallok büszkesége l Forrás: thumkar.blogspot.com ,

Katar még 2010-ben jelentette be, hogy az 1997-ben rendszerbe állított 9 Mirage 2000-5EDA és 3 Mirage 2000-5DDA változatú vadászbombázója hamarosan cserére szorul és elindították a típusváltás folyamatát. Akkor még 5-6 típus volt versenyben, de az arabok 2012-ben már kinyilvánították azirányú szándékaikat, hogy Rafale-t szeretnének vásárolni.