|

Algéria és az 1000 német páncélos Róka

Egyelőre hivatalosan nem megerősítetten, de németországi források alapján úgy tűnik, hogy a közelmúltban szerződéssel zárult az a folyamat, melynek részeként Algéria újabb adag német haditechnikához jut. Méghozzá darabszámot tekintve nem is kevéshez.

Az értesülések szerint a Rheinmetall 2,7 milliárd eurós csomagról szóló szerződést kötött az algériai féllel 980 TPz Fuchs (Róka) APC szállításáról, mely egyben azt is jelenti, hogy a jelenleg alapvetően kiöregedett francia és orosz páncélozott csapatszállítók dominálta algériai szárazföldi csapatoknál Németországé lesz a vezető szerep. Ezzel párhuzamosan pedig a német haderő által üzemeltetett mennyiségre emelkedne az algériai Fuchs-ok száma.

Egy német TPz Fuchs Afganisztánban - nem is áll rosszul neki a sivatag | Forrás: militaryphotos.net

Egy német TPz Fuchs Afganisztánban – nem is áll rosszul neki a sivatag | Forrás: militaryphotos.net ,

A mostani nagy volumenű rendelés folytatása azon 2011-es fejleménynek, melyben Berlin 54 Fuchs szállítására adott engedélyt az észak-afrikai országba. A korábbi értesülésekkel egybevágóan most is említés van arról, hogy Algéria bedolgozna ezen gépmennyiség legyártásába, ám hogy ez milyen mértékű lesz, arról nincsenek pontos információk jelenleg.

Ahogy arról sem, hogy ezen jelentős mennyiség milyen változatok között oszlana meg. Az igen sokféle alváltozatban rendelhető Fuchs algériai beszerzése kapcsán az viszont elmondható, hogy várhatóan egy évtized körüli időtartam alatt fut majd ki – korábban legalábbis arról lehetett olvasni, hogy a Rheinmetall 1200 Fuchs 10 év alatti átadásával számol Algéria kapcsán.

Fuchs-ok a KFOR békefenntartó erő gépparkjában

A TPz 1 (Transportpanzer 1) a német haderő egyik leginkább elterjedt páncélozott szállító harcjárműve, jelenleg különféle verzióiból kicsit több mint 1000 darabot tartanak rendszerben. Ebből fakadóan missziós feladatokra is küldtek belőle Irakba és Afganisztánba is, ahol a németek is szembetalálkoztak a modern aszimmetrikus hadviselés körülményeivel, jelesül a házi készítésű robbanószerkezetekkel és a gerilla-harcmodorral. Az 1A8 verzió főként az IED-k és páncéltörő aknák elleni védettségben mutat komoly fejlődést a korábbi TPz 1-esekkel szemben, de a kézifegyverek tüzétől is jobban védi a benne ülőket. Utóbbit erősíti meg, hogy felszerelték távvezérelt fegyverállvánnyal, ezáltal a lövész nincs kitéve közvetlen veszélynek.

TPz 1A8 Fuchs

TPz 1A8 Fuchs ,