|

HTKA Hírhalom 2014. 25. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom

Június 17-én elvesztette egyik Cessna 208 Caravan I típusú repülőgépét a Dél-afrikai Légierő (SAAF). A 41. Század kötelékébe tartozó egymotoros repülőgép Long Tom Pass közelében csapódott a földnek. A fedélzetén tartózkodó 5 főből a két pilóta és egy utas az életét vesztette.

Az orosz vezetés az elmúlt években többször is lecserélte a haderőben használt felségjelzést, de újra a csere mellett döntöttek. Ezúttal is marad a csillag és az orosz trikolór színvilága, de megszűnik a vörös dominanciája, így alakult ki a közelmúltban bemutatott új dizájn.

logo_Russian_Army_orosz

Átvehette első három Chinook Mark 6 típusú helikopterét a Brit Királyi Légierő (RAF). A 2011-ben 1 milliárd dolláros szerződés keretében megrendelt típusból 14 érkezik a szigetországba. Az új példányok leszállításával a tandemrotoros flotta a korábbi verziókkal együtt 60 darabra nő majd, ezzel a legnagyobb európai üzemeltetővé válik.

A Sikorsky és a Boeing vezetősége a SB-1 Defiant demonstrátor meghajtására a Honeywell T55 típusú erőforrást választotta, hogy minimalizálják a kockázatokat. A CH-47 Chinook hajtóművével ellátott masina várhatóan 2017 folyamán emelkedhet a levegőbe.

SB-1 Defiant | Forrás: Boeing

SB-1 Defiant | Forrás: Boeing ,

Az USAF azonos kommunikációs rendszerrel akarja ellátni a korszerűsített negyedik generációs vadászbombázókat, valamint az F-22 és F-35 típusú gépeket, vagy legalábbis a lehető legnagyobb kompatibilitást szeretnék elérni. A különböző megoldások versenyeztetésére várhatóan 2015 folyamán indítanak egy tendert is.

A „keresztképzés” keretében amerikai KC-10 Extender típusú légiutántöltő repülőgépekből brit Typhoon GR4F típusú vadászbombázók ittak. A gyakorlásra azért kerítettek sort, mert a RAF pilótái gyakran Afganisztán egén, harchelyzet közben találkoztak először a KC-10-essel, mely nem éppen a legnyugodtabb környezet az ismerkedésre.

Fotó: Donna T. Jeffries, USAF

Fotó: Donna T. Jeffries, USAF ,

A Northrop Grumman MQ-8B Fire Scout jövőre új tengeri felderítőradart kap. A Telephonics RDR-1700B típusú eszköz (mely a US Navy jelölésrendszerében a ZPY-4(V)1 nevet kapta) 200 célt képes felderíteni és követni 15 tengeri mérföldön (27.8 kilométeren) belül. Az első, új radarral felszerelt Fire Scout a Freedom-osztályú USS Fort Worth-re kerül majd jövő év elejétől.

Az F-35 flotta igáslova, az AF-2 jelzésű példány elsőként érte el az 1000 repült órát. Ez a gép más tekintetben is vezet a többi előtt, először értek el vele +9 és -3 g-s túlterhelést. A Lightning II repülésvezérlő szoftvere jelenleg 24 millió sorból áll, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően fokozatosan terjeszthetik ki a repülési profilt.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

A Kanadai Királyi Légierő (RCAF) vezetése 28 darab CH-148 Cyclone megrendeléséről írt alá szerződést a Sikorsky vállalattal. Bár a típus csak 2018-ban éri el a teljes bevethetőséget, a Sea Kingek kivonását már jövőre meg kell kezdeni üzemidejének lejárta miatt.