|

Sikeres tesztrepülésen van túl az ESTL

A védelmi és biztonsági profilú Saab 2014. június elején, egy Gripen segítségével sikeresen végrehajtotta az ESTL rendszer tesztrepülését.

Az ESTL egy hatékony önvédelmi rendszer, amelyet bármelyik merevszárnyú repülőgépen alkalmazni lehet, amelyikre az ESTL rendszer küldetési alapon installálható. A bevetés típusától függően az ESTL-t különböző fenyegetési helyzetekhez lehet konfigurálni. Az ESTL rakétaindítás-jelzővel, rejtett töltetadagolóval, valamint előre tüzelő zavarótöltet-szóró rendszerrel rendelkezik.

„Az ESTL harchelyzetekben megnöveli a túlélés esélyét. A hagyományos ellenintézkedések gyakran nem igazodnak a legújabb generációs légiharc- és légvédelmi rakétákhoz, de az ESTL rendelkezik előre tüzelő zavarótöltet-szóró modullal. Ez a modul az infravörös rakéta közeledés-jelzőkkel, valamint az opcionálisan igényelhető dipólszóróval együtt akár a legújabb rakétákkal szemben is hatékonnyá teszi az ESTL rendszert”, mondta Carl-Johan Bergholm, a Saab elektronikus fegyverrendszerek üzletágának vezetője.

A korábban BOH néven futó ESTL egy Gripen szárnya alá függesztve | Forrás: Saab

A korábban BOH néven futó ESTL egy Gripen szárnya alá függesztve | Forrás: Saab ,

A szabványos (AIM-9 Sidewinder és az AIM-120 AMRAAM rakétákhoz használt) fegyverzetfelfüggesztőkkel kompatibilis rögzítés lehetővé teszi, hogy az ESTL egységek cserélhetőek legyenek az egyes gépek és a teljes flotta között. Az eszköz tömege és az aerodinamikai kialakítása hasonló a rakétákhoz, ami egyszerűsíti az integrációt és az engedélyeztetést.

„Az első sikeres tesztrepülés fontos mérföldkő az ESTL projekt életében és nagyon várjuk a további tesztrepüléseket, valamint számítunk az egyre növekvő fogyasztói érdeklődésre a világ minden tájáról”, tette hozzá Carl-Johan Bergholm.