|

Új képességekkel ruházta fel a Saab az AT4 családot

A védelmi és biztonsági profilú Saab látványos új képességeket fejlesztett ki az AT4 vállról indítható rakéta típuscsaládja számára: megnövelték a rakéta hatósugarát (ER/extended range) és a robbanás hatásfokát (HE/high explosive). Az új tulajdonságoknak köszönhetően a katonák rugalmasabban és több harci helyzetben képesek lesznek megsemmisíteni az ellenséges célpontokat. A fejlesztés megerősíti a Saab vezető pozícióját a modern harci rakétarendszerek piacán.

Az AT4 és a Carl-Gustaf esetében egyaránt a 84 milliméteres kaliberű rendszert alkalmazták. Az új képességek segítségével a katonáknak lehetőségük nyílik nagyobb távolságon belül, összetettebb környezetben, többfajta ellenséges célpont megsemmisítésére.

Az AT4CS ER a már több esetben bizonyított AT4CS (Confined Space) típus továbbfejlesztése 600 méterig terjedő hatótávolsággal. Az AT4CS HE direkt tüzelési képességgel rendelkezik, így használójának akár 1000 méteres körzetben is lehetősége nyílik az ellenséges célpont megsemmisítésére.

AT4 CS

AT4 CS | Fotó: Saab ,

”Az AT4 család új tagjainak köszönhetően a fegyverzet még inkább sokoldalúvá vált és tovább erősíti a Saab vezető pozícióját a vállról indítható rakéta rendszerek területén” – mondta Andreas Andersson, a Dynamics üzletág földi harci eszközökkel foglalkozó termékigazgatója.

Az AT4 rendszer már a világ több mint 15 országában bizonyított. A sikeres bevetéshez szükséges nagyobb hatótávolsággal bír és éjszakai, valamint zárt térben történő indítási képességekkel egyaránt rendelkezik. Nem kell professzionális tüzérségi képesítés a rakéta hatékony működtetéséhez. Mindegyik AT4 egylövetű és teljes mértékben „eldobható”. Jellemző tulajdonságok a kilőtt lövedékek esetében a hatékony célpont elérés és magas találati arány.

Az AT4 egyike a valaha fejlesztett legsikeresebb páncéltörő rakétáknak. A egyszeri használatra létrehozott, kissúlyú termékcsalád tagjai harcedzettek, nagy kihívást jelentő, modern harci környezetben is több alkalommal bizonyítottak. Az AT4 ugyanannyira hatékony partraszállóhajó, repülőgép, helikopter, vagy földi jármű elleni bevetés esetében. Állandó installációk, ellátó helyek és más fontos eszközök, objektumok védelmére egyaránt alkalmas. Az AT4CS-t belső, zárt térben történő indításhoz is optimalizálták.

Fotó: Jason Kaye, US Army

Fotó: Jason Kaye, US Army ,

Az AT4CS család olyan megbízható, robusztus és tartós fegyver rendszer, amelyik már több esetben bizonyított éles harci környezetben. Az AT4CS termékcsalád tagjai a következők:

• AT4CS HP (High Penetration)
• AT4CS RS (Reduced Sensitivity)
• AT4CS ER (Extended Range)
• AT4CS AST (Anti-Structure)
• AT4CS HE (High Explosive)

A Saab a katonai védelem és civil biztonság területén szolgálja ki a globális piacot világszínvonalú termékekkel, szolgáltatásokkal és megoldásokkal. Valamennyi kontinensen folytat műveleteket és rendelkezik alkalmazottakkal, és folyamatosan dolgozik az új technológiák kifejlesztésén, beépítésén és fejlesztésén az ügyfelek változó igényeinek kielégítése érdekében.

Forrás: Saab