|

Magyar Gripenek a Tiger Meeten

A Magyar Honvédség eddig két alkalommal vett részt repülőgépekkel a Tiger Meet-en. A kecskeméti Puma század JAS-39 Gripen vadászgépei 2009-ben Belgiumban, 2010-ben pedig Hollandiában gyakoroltak. Idén, a németországi Schleswig-Jagel repülőbázison tartandó gyakorlat június 16-án vette kezdetét.

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kijelölt állománya 5 Gripennel és An-26-os logisztikai támogatással, 42 fővel települt ki a Tiger Meet aktuális helyszínére, ahol mintegy két héten át, június 16. és 27. között olyan körülmények között hajthatják végre a rendkívül komplex feladatokat, amiket valós harchelyzetek tapasztalatainak felhasználásával terveztek meg.

Fotó: mh59.hu

Fotó: mh59.hu ,

A gyakorlat célja, a légi vezetés irányítás képességének fejlesztése harcászati szinten valamint az összhaderőnemi tűztámogató műveletek szinkronizálása és végrehajtása. Minden gyakorlat kiváló alkalom, a már meglévő műveleti képességek és készenlét fejlesztésére, így például a feladatra kijelölt repülőgép-vezetőkkel lehetőség van begyakoroltatni a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi-szembenállási műveletek átfogó tervezését és végrehajtását, önállóan és nagyobb kötelékben, a látóhatáron belül és kívül. A magyar Gripenek levegő-levegő feladatokra voltak betervezve saját és ellenséges erőként egyaránt valamint levegő-föld feladatok (földi célok megsemmisítése) végrehajtására.

A magyarok számára különösen fontos az idei évi Tiger Meet-en való részvétel. A NTM 2009 gyakorlaton nyújtott teljesítmény, illetve a „Tiger Meet” szelleméhez való hozzáállás és az összes résztvevő nemzet képviselőinek ajánlása alapján a kecskeméti „Pumák” akkor előfelvételt nyertek a „Tigrisek” közé. Ez két év próbaidőt jelent. A teljes jogú tagságot a harmadik részvétel után lehet megkapni és folyamatos jelenléttel lehet fenntartani. A teljeskörű tagságról a gyakorlat ideje alatt fognak szavazni.

Fotó: mh59.hu

Fotó: mh59.hu ,

A több nemzetet is felvonultató Tiger Meet-en természetesen a tigrisfestésű gépek adják a fő látványosságot, a szervezők szerint 10 festett repülőgép (köztük F-18-asok, F-16-osok, Tornadók és Gripenek is) várható a rendezvényre, amely kétszer is megnyitja kapuit a civilek előtt.

Az évenkénti találkozó fő célja a légierők közötti együttműködés elősegítése, a NATO katonai céljainak jobb megértése, valamint az egységek közötti átjárhatóság kidolgozása.

Forrás: MH 59. SZDRB