|

Szöulban két Észak-Korea elleni programra is rábólintottak

Dél-Koreában a közelmúltban kettő, nagyobbrészt az észak-koreai fenyegetés ellensúlyozására hivatott, nagy kaliberű fejlesztési programra is rábólintottak.

Ezek egyike a saját katonai felderítő műhold hálózat, melynek kilépését a 20-as évek elejére kell realizálni a jelenlegi tervek szerint.

A védelmi ügyekért felelős szervek közelmúltbeli összeülésén elhatározás született arról, hogy a következő évben megkezdődik azon, saját fejlesztésű katonai kémműhold fejlesztése, melyből összesen 5 darabot kívánnak majd pályára álltani a következő évtized elején. A Yonhap hírügynökség értesülései szerint az egyelőre a „425-ös program” névvel illetett project fejlesztési és gyártási költségeire hozzávetőlegesen 1 billió won, azaz nagyjából 1 milliárd dollárt kívánnak elkülöníteni a 2014-2030 közti időszakra szánt haderőfejlesztések pénzügyi keretéből.

A kémműholdak mellett döntés született az Észak-Korea miatt szintén kiemelt figyelmet élvező rakétavédelmi rendszer továbbfejlesztéséről is, ami egyben végleg eldönti azon kérdést, hogy a PAC-3 mellett lesz-e THAAD rendszer Dél-Korában. Nem, nem lesz, az L-SAM formájában önerőből hoznak létre egy, a THAAD képességeivel összemérhető, 40+ kilométeres magasságban elfogásra képes megoldást. Az erre szánt pénzügyi keret szintén 1 milliárd dollár körüli. (Itt azért felmerül a kérdés az orosz Almaz-Antej részvételéről, lévén nem ez lenne az első orosz – dél-koreai együttműködés légvédelmi rendszerek terén.)