|

Korvettet adományoz Dél-Korea

Dél-Korea egy korvettet adományoz a fülöp-szigeteki haditengerészetnek – nyilatkozta a fülöp-szigeteki védelmi minisztérium egyik szóvivője.

Az átadandó korvett az 1984 óta szolgálatban levő Pohang-osztályból fog kikerülni és a hírek szerint konkrétan a PCC-758 Gyeongjuról van szó, amely az osztály harmadik tagja, jelenleg pedig a legöregebb szolgálatban levő Pohang Dél-Koreában (az első múzeumhajóként tengeti mindennapjait, a másodikat a Kolumbiának adományozták pár éve).

Pohang-osztályú korvett | Forrás: www.naval.com.br

Pohang-osztályú korvett | Forrás: www.naval.com.br ,

Önzetlennek tűnhet Szöul gesztusa Manila felé, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az utóbbi haditengerészetének minden lépését árgus szemekkel figyelik más haditengerészetek és kiváltképp a hajógyárak, ugyanis Manila közismert célja, hogy modernizálja és növelje tengerészeti kapacitásait, leginkább új hajókkal. Ugyan az egy szem Pohang-osztályú korvett nem új és önmagában még csak nem is ütőképes, viszont az ilyesforma jótékonykodás sokat javíthat egy Incheon-osztályú fregattok beszerzését boncolgató tárgyalás hangulatán Manilában. A pletykák szerint ez utóbbi új dél-koreai hajóosztály eladását célzó szerződés már mondhatni Szöul zsebében van, szóval egy huszonéves korvett ingyenes átadása – és később persze jó pénzért karbantartása – nem túl nagy ár.