|

Manilának nem kell többé használt hajó

A Fülöp-szigetek katonai vezetősége a napokban jelentette be, hogy nem vesznek több hadihajót másodkézből, mivel rájöttek, hogy hosszútávon drágább lenne a fenntartásuk, mint újabb társaiké.

Még januárban számoltunk be róla, hogy a délkelet-ázsiai országot ajánlatokkal rohamozta meg több nemzet is hajóügyben, amelyek között új építésű hadihajókra is volt példa, azonban a mostani bejelentéssel csak az utóbbiak maradtak versenyben, így például az olaszok a levedlett Maestrale-osztályú fregattokkal búcsút inthetnek a busás üzletnek. Nem kell azért aggódni, maradtak még jelentkezők, akik fregattokkal és partközeli járőrhajókkal házalnak: az Egyesült Államok, Izrael, Horvátország, Dél-Korea és Ausztrália is mind új hajókat szeretne jó pénzért eladni a fejlődni vágyó haditengerészetnek.

A Fülöp-szigetek haditengerészetének 3, illetve parti őrségének 1 hajója a U.S. Navy egyik Oliver Hazard Perry-osztályú fregattjának társaságában a Celebesz-tengeren 2012 júliusának elején. Igen, van min fejleszteni, hiszen gondoljunk bele abba mi lenne, ha a képen nem egy baráti OHP fregatt lenne, hanem mondjuk egy kínai Type 054A-osztályú fregatt... | Fotó: Gregory A. Harden II, U.S. Navy

A Fülöp-szigetek haditengerészetének 3, illetve parti őrségének 1 hajója a U.S. Navy egyik Oliver Hazard Perry-osztályú fregattjának társaságában a Celebesz-tengeren 2012 júliusának elején. Igen, van min fejleszteni, hiszen gondoljunk bele abba mi lenne, ha a képen nem egy baráti OHP fregatt lenne, hanem mondjuk egy kínai Type 054A-osztályú fregatt… | Fotó: Gregory A. Harden II, U.S. Navy ,

Manilának szüksége is van az új hajókra, mivel – annak ellenére, hogy egy szigetekből álló országról beszélünk – elég szerény haditengerészeti képességekkel rendelkezik, konkrétan a második világháborút megjárt hajókat is hadrendben tartanak még. Persze nem csak a koros ladikok miatt támadt fel a vágyódás az új hajók iránt, hanem a filippínóknak a kínaiakkal is akad pár rendezetlen ügyük és mint ismeretes, a kínaiak iszonyatos mértékben döntik a pénzt saját flottájuk fejlesztésébe, komplett kis fegyverkezési versenyt generálva a környéken.

Egyébként a felhozott indok teljesen érthető, mivel egy pár évtizedet szolgált hajó már nem lesz fiatalabb és idővel az üzemben tartását kísérő árcédulán megsokszorozódhatnak a számok, ezért mindenképpen érdemes egy „brand new” eszközbe beruházni, ha az ember hosszútávra tervez vele.

5 hozzászólás “Manilának nem kell többé használt hajó”

  1. Kohog a bolha, vagy hirtelen valahol gyemantbanyat talaltak a Filippinok.

    Meg hogy nem kell hasznalt ! Maximum vennenek ujatt de a hasznaltat gratiszba kerik.
    1+1 alapon.

    Alapvetoen ugyes huzasa mert a piacot teszi nyomas ala , es megteheti a dolgot. „Ha elakarsz adni nekem akkor a legjobbat kell nyujtanod”
    Sajna a korrupcio ott sem ismeretlen dolog.

  2. „A Fülöp-szigetek katonai vezetősége a napokban jelentette be, hogy nem vesznek több hadihajót másodkézből, mivel rájöttek, hogy hosszútávon drágább lenne a fenntartásuk, mint újabb társaiké.”

    Újbeszélből magyarra fordítva az inkább új hajóban érdekelt gyártók ügynökei megkörnyékezték a megfelelő személyeket.

    Tényleg mindegy, mit köhög a bolha, 50 éven belül vélhetően úgyis kínai támaszpont lesz a Fülöp-szigetek és a helyi sajtó és kormányzat tiszta szívből, nagy erővel élteti az ázsiai nemzetek megbonthatatlan testvéri szövetségét, különösen a kínai-phillipino barátságot.