|

Halálos Typhoon-baleset Spanyolországban

Elvesztette egyik Eurofighter Typhoon típusú vadászbombázóját a Spanyol Királyi Légierő. A balesetben a pilóta életét vesztette.

Június 9-én, helyi idő szerint 14 óra körül lezuhant egy spanyol Eurofighter Typhoon. A deltaszárnyú vadászbombázó a Moron légibázisról szállt fel kiképzőrepülésre, de röviddel a támaszpont elhagyását követően földnek csapódott. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a gép fedélzetén tartózkodó hajózó életét vesztette. A 30 éves Fernando Lluna Carrascosa ezredes tapasztalt hajózó volt, már 600 órát repült a típussal. Házas volt, a felesége mellett egy kislányt hagyott hátra. A baleset oka egyelőre tisztázatlan, vizsgálatot indítottak a kiderítésére.

Ez volt az eddig 240 000 repült órát teljesítő típus harmadik vesztesége, mind a három a Spanyol Királyi Légierő kötelékében történt. Az első gép 2002 novemberében zuhant le, a DA-6 jelzésű kétüléses prototípus pompázsjelenség miatt veszett oda Toledo közelében, de a személyzete sértetlenül megúszta a kalandot.

A második baleset 2010. augusztus 24-én történt, egy kiképzőrepülésre induló Eurofighter Typhoon zuhant le, melynek két pilótája közül az egyik sikeresen katapultált, a másik (egy szaúdi alezredes) viszont a repülőgép elhagyása során életét veszítette a katapultülés hibájából fakadóan. Az eset következményeként szeptember 18-án az összes Typhoon-üzemeltetőnél teljesen vagy részlegesen leállították a repüléseket, és átfogó vizsgálatot rendeltek el az üléseken. A gépek némi változtatást követően újra repülhettek.