|

HTKA Hírhalom 2014. 22. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 22. hét

4. P-8I járőrgépét is kézhez kapta az Indiai Haditengerészet. A Boeing a Seattle-i gyárában adta át a „vasmadarat” a határidő lejárta előtt, teljesítve ezzel a 8 gépre vonatkozó szerződés első felét. A P-8-as május 21-én érkezett meg Indiába a Rajali haditengerészeti bázisra, majd csatlakozott az első 3 példányhoz a hazai tesztprogram lefolytatásához.

Az első 3 példány egymás között |Fotó: Boeing Media

Az első 3 példány egymás között |Fotó: Boeing Media ,

Új rakéta-közeledésre figyelmeztető rendszer kifejlesztésére kapott megrendelést a BAE Systems. A harmadik generációs CMWS (common missile warning system) a Brit Hadsereg helikoptereinek jövőbeli figyelmeztető berendezése, melyet a már meglévő platformokra is integrálják, és természetesen az újonnan gyártott forgószárnyasok is megkapják majd. Az eszközzel szemben támasztott elvárás hogy érzékelje a levegő-levegő és irányított valamint irányítatlan föld-levegő rakéták, valamint a lőfegyverek használatát. A szerződés értéke 27,9 millió dollár, ezért cserébe 300 rendszer leszállítása várható.

A Rafael integrálja a Spike páncéltörő rakétákat az AgustaWestland és az Airbus Helicopters egyes termékein. A Dél-Koreai Haditengerészet 8 példányt rendelt az AW159 forgószárnyasból, mellé pedig az izraeli vállalat Spike NLOS rakétáját képzelték el. Az Airbus-al való együttműködésben már van népi tapasztalatuk, hisz a Tigerek alkalmazhatják a fegyvert, most viszont az AS550 Fennec helikopterek is megkapják.
Érdekesség, hogy a Kolumbiai Hadsereg UH-60-asai is megkapták a fegyver mindhárom fajtáját (ER, LR, NLOS), így a lengyelországi helikopter tenderre pályázó 3 típus mindegyike mellé kínálhatja portékáját a Rafael.

A Nothrop Grumman partneri útra lépett a Diamond Aircraftal, a két cég közösen kínál pilóta nélküli felderítő gépet. A platform az utóbbi vállalat DA42 kétmotoros típusa, melyhez a Norhtrop szállítja a repülési vezérlő és a felderítő rendszereket. Az üzlettel a Northrop is kínálhat felderítő UAV-t az RQ-4-nél alacsonyabb kategóriákban.

A DA42MPP | Fotó: Thales

A DA42MPP | Fotó: Thales ,

Május 20-án a Belga Légierő bemutatta új szállítógépét, egy Portugáliából beszerzett A321-est. A repülőgép a 2009 óta használt A330-300-ast váltja, ezzel 5,9 millió dollárt spórolva a a Belga Védelmi Minisztérium számára évente. A gép 152 főt vehet a fedélzetére, hatótávolsága 4300 km.

Először repült az Egyesült Királyság légterében kizárólag a Királyi Légierő embereiből összerakott személyzettel Nagy Britannia első RC-135W repülőgépe. Az elektronikai felderítő a Waddington légibázisról szállt fel a program során jelentős útra.

Első brit RC-135 Rivet Joint | Fotó: aviationweek.com

Első brit RC-135 Rivet Joint | Fotó: aviationweek.com ,

A Thales modernizálhatja a Brazil Hadsereg helikoptereinek avionikájának egy részét. Első körben 6 AS550 Fennec helikopter kap új beépített helyzetérzékelő rendszert, mely méri az állásszöget, a magasságot és a sebességet, erre az év végéig kapott időt a Thales. 2018-ig 36 forgószárnyas újulhat meg hasonló módon.

F135 összeszerelő sor létesül Törökországban. Az Ázsia és Európa határán fekvő ország az F-35 egyik legfontosabb megrendelője, közel 100 példányra tartanak igényt mellyel megkezdhetik az F-4-esek és a régebbi F-16-osok leváltását. Ennek megfelelően gyártósor is épül a gépekhez, fontosabb alkatrészeket készítenek az 5. generációs típushoz, emellett a Pratt&Whitney szándéknyilatkozatot írt alá a Török Védelmi Minisztériummal egy F135 összeszerelő üzem felállításáról. A gyártás mellett karbantartással, javítással, nagyjavítással valamint fejlesztésekkel is foglalkoznának a csarnokokban.

Pratt & Whitney F135

Pratt & Whitney F135 ,

Mexikóban teszteltél az A400M-et. Az ehhez szükséges példány május 15-én repülte át az Airbus Mexikóvárosba, majd 23-án tért haza onnan. A gép üzemeltetéséhez szükséges személyzet kapitánya a vállalat egyik legtapasztaltabb tesztpilótája, Ignacio “Nacho” Lombo volt, aki részt vett a típus első repülésén 2009 decemberében. Mexikóban egyébként nem ismeretlenek az európai gyáróriás katonai teherszállítói, a C-295 10 példányát üzemeltetik párhuzamosan a C-27J típus 4 képviselőjével.

A400M Mexikóban | Fotó: Airbus Defence & Space

A400M Mexikóban | Fotó: Airbus Defence & Space ,

Víz áramolta körbe a Brit Királyi Haditengerészet legújabb tengeralattjárójának, az HMS Artful-nak a testét. A 97 méter hosszú, 7400 tonnás vízkiszorítású nukleáris meghajtású búvárhajót május 17-n bocsátották vízre a BAE Systems gyártóüzeménél Barrow-ban. Az Artful a 7 tagúra tervezett Astute tengeralattjáró osztály 3. egysége.