|

HTKA Hírhalom 2014. 21. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 21. hét

Az USAF a közelmúltban átvehette az első modernizált B-52-est. A CONECT (Combat Network Communications Technology) rendszer nem csak a kommunikációs és adatkapcsolati rendszerek frissítését vonta magával, hanem új fedélzeti számítógépek és folyadékkristályos kijelzők is kerültek a matuzsálem fedélzetére. Az első modernizált példány a Barksdale támaszponton állomásozik majd.

Forrás: Boeing

Forrás: Boeing ,

Balesetet szenvedett egy laoszi An-74-es. A repülőgép a fővárostól kb. 500 km-re nyugatra egy erdős területre zuhant, a fedélzetén 20 ember utazott, köztük az ország védelmi minisztere, Douangchay Phichit és felesége, mindketten életüket vesztették. Az esetről bővebben ittolvashatnak.

A Brazil Légierő üzembe állította első modernizált légtérellenőrzőjét. Az E-99 típus átalakítását tavaly rendelték meg a Embraer-től, egy 215 millió dolláros beszerzés keretében. A felújításon átesett példányok új jelzést kapnak, ezeket már E-99M, mint modernizált névvel emlegetik. Az első gépet a hónap közepén vették át, ez részt vesz a június 12-én induló foci világbajnokság légterének ellenőrzésében. Az utolsó E-99M várhatóan 2017-ben kerül a légierőhöz.

Brasilian Air Force FAB E-99 Erieye

Dél-Korea hivatalosan tiltakozik a közös kínai-orosz haditengerészeti hadgyakorlat ellen. Ott találtak problémát a lebonyolításban, hogy a hadgyakorlat kijelölt területe belenyúl a Dél-Korea által ellenőrzött légtérbe (Korea’s air defense identification zone – Kadiz). Illetékesek szerint a gyakorlatoknak kijelölt zóna északi irányban 230, míg keletre 172 km-re nyúlik bele a dél-koreai felügyelete alatt álló légtérbe, és hogy kifejezzék nemtetszésüket, fokozták a megfigyelési tevékenységüket a területen. Már egy találkozásra is sor került a felek között, az oroszok két Il-38-asára a Dél-Koreai Légierő két F-15K-t emelt, ezek felszólítása után az tengerészeti járőrgépek elhagyták a területet.

Kiválasztásra került a Német Légierő A400M gépeinek rakétaeltérítő rendszere. A német szakemberek az Elbit Systems J-MUSIC ellen tevékenység rendszerét találtál a legalkalmasabbnak a megrendelésre, erről az ILA nemzetközi légi kiállításon írtak alá szerződést május 20-án. Egy repülőgép 3 lézeres eltérítőrendszert kap, így biztosítják a 360 fokos lefedettséget. Az első példányt 2015-ben szállítják le.

Szomorú balesetre került sor az Egyesült Államokban múlt hét hétfőn, egy tengerészgyalogos kiesett egy gyakorlórepülésen részt vevő MV-22 Osprey fedélzetéről. A katona a 2. tengerészgyalogos ezred állományába tartozott, a testét másnap találták megy erdős területen.

Légi egységeket küldött Szicíliába az Amerikai Tengerészgyalogság. A csapatok áttelepítésére egy lehetséges líbiai evakuáció miatt került sor, a Pentagon számol vele, hogy a közeljövőben ki kell telepíteni az amerikai tisztviselőket az országból. A feladatra 7 MV-22 Ospreyt és 3 KC-130-ast telepítettek Spanyolországból, a Moron légibázisról az olasz szigetre, 250 tengerészgyalogos kíséretében.

KC-130J at night

Gyorsul a vadászpilóták kiképzése Izraelben, köszönhetően az újonnan beszerzett M-346 gépeknek köszönhetően. A vadászpilóták kiképzéséért felelős részleg parancsnoka beszélt a nyilvánosságnak a helyi nevén Lavi-nak becézett típus előnyeiről, mely 6 hónappal rövidíti meg a kiképzési időszakot. A 18 hónapos képzés után egyből a harci századokhoz kerülnek majd az újoncok, ellenben az eddig rendszerrel, ahol az A-4 Skyhawk után még egy rövidebb ideig az F-16A/B-k repült idejét kellett koptatniuk.
Az M-346-osból 30 példány kerül a Repülő Sárkányok századba a Hazerim légibázisra.

Az első izraeli M-346 | Fotó: Alenia Aermacchi

Az első izraeli M-346 | Fotó: Alenia Aermacchi ,

Új sisakkijelzőt tesztel az USAF. A Thales Visionix Scorpion-t az F-22-esekhez rendszeresítenék, mivel az 5. generációs típus egyedülállóként az USAF vadászflottájában még nem kapott hasonló eszközt. Az egység most a 422. tesztelő és kiértékelő század próbaüzemében van, ha megfelelőnek találják, akkor talán megkezdődhet a rendszerbe állítása. Azért beszélünk feltételes módban, mert pénz szűkében vannak, eddig is emiatt nem került sor a JHMCS sisakkijelző rendszeresítésére a Raptor flottán. A Visionix Scorpin viszonylag kisebb tömegű, de csak a pilóta egyik szeme elé vetít színes képet.

A Scorpion | Fotó: Thales Visionix

A Scorpion | Fotó: Thales Visionix ,

Iránban a következő év első felében befejezhetik egy új tengeralattjáró építését. Az 50 méter hosszú búvárhajó feltehetően kínai segítséggel épül az anzali hajógyárban, elkészülte után pedig a Kaszpi-tengeri flottába kerül.

Ha az időjárás is megengedi, az F-35B első külföldi repülésére július 4-én kerül sor, a britek legújabb hordozójának keresztelőjén. Az HMS Queen Elizabeth névadó ünnepségén húzna át a USMC egyik példánya. Ugyanez a gép venne részt a néhány nappal később megrendezésre kerülő Royal International Air Tattoo, és az azt egy héttel követő Farnborough Air Show repülőnapokon.

Tengeri próbákra futott ki a Francia Haditengerészet jövőbeni fregattja, a Normandie. A Földközi-tengeri út során a fegyverrendszerek működését ellenőrzik a haditengerészet és a védelmi minisztérium specialistái, és ha mindent rendben levőnek találnak, az év végén át vehetik a hajót az jövőbeli üzemeltetők.