|

Megkezdték a holland sebesültszállító Boxerek átadását

A Boxer járműcsalád életét egyengető OCCAR április elején jelentette be, hogy elkezdték a Hollandia által rendelt sebesültszállító változatok (NL AMB) átadását a Holland Királyi Hadseregnek.

Az NL AMB Boxer részét képezi annak a 472 darabos járműflottának, amelyet Németország és Hollandia rendelt meg. A németek már 225 Boxert átvettek és mindössze már csak 47 darab van vissza nekik, Hollandia viszont eddig csak 8 darab gyakorló verziójú (DTV) Boxert kapott. A maradék 192 járművet 2017 végéig tervezik átadni a nyugat-európai államnak.

Parancsnoki Boxer prototípusa | Forrás: defensie.nl

Parancsnoki Boxer prototípusa | Forrás: defensie.nl ,

A 47 darab NL AMB Boxer utolsó darabjai a tervek szerint 2015 januárjáig érkeznek meg a Holland Királyi Hadsereghez, ahol a standard katonai eszközökkel szerelik fel azokat (rádiók, álcahálók, stb.), miközben az első teljesen felszerelt sebesültszállító 2014 júniusában állhat szolgálatba. Az NL AMB verziók leszállítása után a következő csomagban már parancsnoki (CP), műszaki (GNGP) és teherszállító (CAR) változatú Boxerek érkeznek majd.

A Boxerek gyártása a két ország megrendelésének megfelelően egyébként párhuzamosan folyik több üzemben. A német megrendelés teljesítéséről a Krauss Maffei Wegman müncheni, illetve a Rhheinmetall kasseli gyára gondoskodik, míg a holland Boxerek összeszereléséről a Rheinmetall holland divíziója Ede-ben.