|

Sikeres közös teszten van túl a MASS és a NavGuard

Németországban rendben tesztelték a Rheinmetall gondozásában készülő MASS, azaz Multi Ammunition Softkill System és az ELTA NavGuard hajóvédelmi rendszerét.

A 2013 októberi próbák persze nem mentek volna hajó nélkül, ebben a Német Haditengerészet segédkezett az Ensdorf-osztályú Auerbach aknakereső hajó rendelkezésre bocsátásával, illetve a Bundeswehr 92. gépesített lövészzászlóalja is közreműködött. A tesztekhez az Auerbachot a MASS ISS (Integrated Sensor Suite – integrált szenzorcsomag) verziójával szerelték fel, amelynek részét képezi egyébként a NavGuard radardetektáló rendszere is, mely elsősorban a beérkező rakétákra és robotrepülőgépekre figyelmezteti a legénységet. Ugyanis pont ez a MASS lényege: a hajó felé tartó támadás észlelése és annak elhárítása, ennek megfelelően a NavGuard mellett lézer és elektro-optikai szenzorokkal is fel van szerelve, illetve egy csalivető rendszerrel is, amely képes szinte minden érintett hullámhossz-tartományban sugárzó tölteteket indítani a fenyegetés elhárítása érdekében.

Csalikat indít a MASS | Forrás: Rheinmetall

Csalikat indít a MASS | Forrás: Rheinmetall ,

A teszt során egy aszimmetrikus támadást szimuláltak, amikor is a 92. zászlóalj a támadók szerepében tetszelegve passzív irányítású MILAN rakétát indított az Auerbachra a Hohwachter-öbölben. Az alapvetően kettős kihívást (azonosítani az esetünkben elég kis méretű veszélyforrást, és mindezt nagyon rövid idő alatt) rendben teljesítette a MASS, lévén szinte azonnal az indítás után észlelte a rakétát a NavGuard-rendszer, riasztotta a legénységet, élesítette a csalikat és megsemmisítette a fenyegetést, mindössze 14 másodperc alatt, és ezt nem kevesebb, mint öt egymást követő alkalommal.

Az elérhetetlen áldozatot játszó Auerbach (M1093) | Forrás: milinme.wordpress.com

Az elérhetetlen áldozatot játszó Auerbach (M1093) | Forrás: milinme.wordpress.com ,

A Rheinmetall közleménye szerint ezek a kiváló eredmények újabb nagy lépést jelentenek az aszimmetrikus hadviselésben alkalmazandó modern technológiáknál és a terveik szerint 2015-re sorozatgyártásra kész lesz a MASS ISS-csomaggal szerelt változata.