|

India újabb kiképzőgépeket rendszeresítene

Az ázsiai ország megelégelte a hazai fejlesztésű HJT-36 Sitara sugárhajtású kiképzőgép kálváriáját és külföldről keresne megfelelő típust az alap kiképzésre szolgáló légcsavaros gépek és a korszerű BAe Hawk szintje közé.

Már több alkalommal is beszámoltunk a HJT-36 Sitara típusú sugárhajtású kiképzőgép körüli eseményekről, legutóbb arról az aggasztó jelenségről, hogy stabilitási probléma miatt csúszik az IJT (Intermediate Jet Trainer) kategóriájú típus szolgálatba állítása.

Az indiaiaknak egyelőre nincs szerencséjük a saját típusukkal

Az indiaiaknak egyelőre nincs szerencséjük a saját típusukkal ,

Most azonban úgy tűnik, végleg lemondtak a hazai típusról és külföldről szereznek be kiképzőgépet. Ez nem csak ígéret, már meg is történt az ajánlatkérés. A közzétett követelményrendszer szerint „könnyű, egyhajtóműves, kétüléses kiképzőgépet keresnek másodlagos csapásmérő képességgel”. A típusnak képesnek kell lennie 2000 méteres tengerszint feletti magasságú repterekről történő üzemelésre, valamint legalább 1000 kilogramm össztömegű függesztmény hordozására 5 felfüggesztési ponton (pilononként minimum 350 kilogramm terhelhetőséggel). Az ajánlatok beadásának határideje április 4. Az India Légierő több lépcsőben 10, 10, 30 és 50 gépes adagban rendelné meg a győztes típust.

Indiai PC-7-es még átadás előtt svájci felségjellel és lajstrommal | Forrás: Defense Update

Indiai PC-7-es még a átadás előtt svájci felségjellel és lajstrommal | Forrás: Defense Update ,

Mivel a kiírás nem köti ki, hogy csak sugárhajtóműves géppel lehet nevezni, így esélyes, hogy a hasonló szerepkörre rendszeresített Pilatus PC-7 Mark II típusú turbólégcsavaros kiképzőgép lesz a befutó, melyre már utánrendelést is leadtak.

Indiának nagy szüksége van a kiképzőgépekre, mivel az 1970 óta bekövetkező 1050 gépveszteség 40 százaléka „humánfaktor” miatt következett be. Nagyrészt amiatt, mert a pilóták nem megfelelő gyakorlatuk miatt nem bírtak el a nehezen kezelhető harcigépekkel. Mivel India folyamatosan modernizálja és bővíti légierejét, így a gépekből egyre több lesz és egyre nagyobb igény lesz a megfelelően kiképzett hajózószemélyzetre.