|

Újabb kiképzőgépeket vásárol India

India a hírek szerint érvényesíti opciós jogát és további turbólégcsavaros kiképzőgépeket vásárol a svájci Pilatus Aircraft vállalattól.

Úgy tűnik, hogy nem elégszenek meg a tavaly megrendelt 75 darab Pilatus PC-7 Mark II típusú turbólégcsavaros kiképzőgéppel, hanem újabb példányokkal váltanák kiöregedő repülőgépeiket Indiában. Az új üzlettel 50 százalékkal emelik a gépek számát, mivel további 37 példányt rendelve 112 darabot rendszeresítenek jelen állás szerint, azonban már most szó van további gépek vásárlásáról is, mellyel 183-ra nőne a megrendelt gépmennyiség.

RMAF Pilatus PC-7 Mk II

India még évekkel ezelőtt hirdette meg a kiképzőgépek beszerzésére kiírt tendert, melyre a Pilatus Aircraft mellett a dél-koreai KAI (Korea Aerospace Industries) és a Raytheon nevezett, előbbi a KT-1, míg utóbbi a T-6C Texan II jelzésű típussal. A versenyt 2011 szeptemberében a svájci pályázat nyerte, melynek keretében 75 darab gépet szállíthattak Indiának 10.4 millió dollár ellenében.

A 114 darab HPT-32, valamint 137 darab Kiran-I és II típusú kiképzőgép leváltására a PC-7-es és a BAe Hawk mellett a hazai fejlesztésű HTT-40 és HJT-36 ‘Sitara’ nagy mennyiségű beszerzése várható.

A HPT-32 gépek repülésbiztonsági statisztikája nem túl fényes

A HPT-32 gépek repülésbiztonsági statisztikája nem túl fényes ,

Az új kiképzési rendszer szerint a növendékek 65-70 órát repülnek PC-7-esen, majd szintén ennyit a Kiran gyakorlógépen. Ezután hasonló időt töltenek el a BAe Hawk fedélzetén, mielőtt a légierő vadászbombázóira kerülnének.

Az új kiképzési rendszerrel szeretnék csökkenteni az emberi hibából bekövetkező gépveszteségek számát.

3 hozzászólás “Újabb kiképzőgépeket vásárol India”