|

Az Elbit Bangkok igényeire szabva kínálja a módosított ATMOS-t

Szerte a világban növekvő népszerűségnek örvendenek a teherautók platójára telepített tüzérségi lövegek, mely természetesen katonai felhasználásuk végett ugyanennyi kétkedőt is magukhoz vonzanak.

Nyilván a gyártók a lehető legkompromisszumosabb megoldást igyekeznek megtalálni, amelyben jelentős tényezőként nevezhető a legtöbb haderőre jellemző költséghatékony működésre törekedés, ami az igényeket is a „szürke” valóság szintjére szorítja.

Ám, hogy eme párosítás nem életképtelen, azt az is jelzi, hogy az Elbit Systems már a továbbfejlesztett változatát kínálja az ATMOS (Autonomous Truck Mounted howitzer System – Független, Teherautóra Telepített Tüzérségi Rendszer) névvel illetett eszköznek a Királyi Thai Hadsereg (RTA) számára. S, hogy nem egy merész lépésről van szó, azt az jelzi, hogy a fejlesztést a thaiföldi katonai gyártókkal együttműködve vitték véghez és, hogy hat, CAESAR 155mm/52 kaliberű löveggel szerelt komplexum már szolgál az ázsiai haderő színeiben.

Az ATMOS „hétköznapibb”, új verziója l Forrás: defense-update.com ,

Habár eredetileg a fent nevezett csőmérettel (az 54-es szintén alkalmazható) és 8×8 képletű meghajtással (is) tervezték az ATMOS működését, a thai haderő beérte a 152mm/39 méretűvel és egy 6×6-rendszerű „alvázzal” a löveg hordozására (bár erre megerősítést nem sikerült találni).

Jelenleg egy ütegnyi, azaz hat darab Nexter Systems CAESAR 155mm/52 (6×6 „alapon”) szolgálja az ország érdekeit és, habár várják a következő üteg felszerelését ezen elvű eszközből, összesen 18 darabot kívánnak a tüzérségi feladatok szolgálatába állítani.

A következő széria tekintetében igényként merült fel a tömegközlekedésbe való fokozottabb „beolvadás”, így a fejlesztő a rendszer alacsonyabb felépítésével igyekszik a kamuflázzsal ellátott jármű közúti jellegtelenségét biztosítani. Ami biztos, hogy a nagyfokú automatizáltság végett a háromfős személyzet nem fogja lebuktatni az esetleges „költöztetés” tényét, mindemellett az ATMOS teljes integráltságot élvez az Elbit parancs-ellenőrző rendszerében és a kompatibilitás más ilyen jellegű eszközökkel is biztosított.

A 2012-ben indult munkálatok évei után a közelmúltban a leendő vásárló előtt hajtották végre a tesztsorozatot teljes sikerrel Izraelben. Miután a döntéshozók ennyit utaztak, arról is sikerült megegyezni, hogy az egyelőre igényelt hat darabos szériát Thaiföldön fogják gyártani, ahol a szállításokat 2015-től várják majd a hadsereg irányítása alá tartozó üzemekből.

Indiában, az Elbit Systems a Bharat Forge vállalattal karöltve igyekszik a haderő tüzérséggel kapcsolatos igényeit kiszolgálni. Ebbe tartozik a 130mm M46 löveg 155mm/45 kaliberre való modernizálásában, melynek életciklusa mellé bővített logisztikai támogatást kínálnak.

A 155mm/52 kategóriájában az ATHOS (Autonomous Towed Howitzer System) csomagját kínálják Új-Delhinek eladásra, mely inerciális- és globális helymeghatározó rendszert, fedélzeti tűzvezető számítógépet és automata töltőberendezést kínál a vonatott löveg mellé. A gyártó elmondása alapján így a rendkívül gyors tűzkiváltás mellett az ágyút és személyzetét minimális veszély fenyegeti pozíciójának felfedésében.