|

Magyar Gripenek védik Szlovénia légterét

A NATO-ban egységesen kezelt szövetségesi légteret a magyar Gripen vadászrepülőgépek már nemcsak Magyarország fölött biztosítják: a tervek szerint az év elejétől a vadászgépekkel nem rendelkező Szlovénia is a felelősségi körükbe tartozik – ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet. Ha egy átrepülő gép Szlovénia légterében követ el szabálysértést, akkor már nem olasz vadászgépek szállnak fel a helyzet tisztázására, mint eddig, hanem magyarok.

Hosszas egyeztetés után a politikai szándékot a felek már többször kinyilvánították, bár a Magyar Nemzet értesülése szerint még hátravan néhány bürokratikus akadály elhárítása. A legdrágább hazai fegyverbeszerzési program ezzel már a NATO-ban is bizonyíthatja majd hasznosságát.

Magyar Gripen-kötelék a 10 000. repült óra tiszteletére | Forrás: MH 59. SZDRB

12 gépes magyar Gripen-kötelék a 10 000. repült óra tiszteletére | Forrás: MH 59. SZDRB ,

A szlovéniai feladat meglehetősen egyszerű, mivel azt a magyar gépek „itthonról” képesek ellátni. Voltaképpen olyan, mintha felelősségi körzetük kibővült volna. Sokkal bonyolultabb feladat lesz 2015-től a balti államok légterének biztosítása, mert ahhoz négy Gripent és személyzetüket kell Litvániába telepíteni és működtetni úgy, hogy közben a hazai kötelezettségek teljesítése sem csorbulhat.

Forrás: Magyar Honvédség facebook-oldala