|

Tovább halad a Successor-program

A BAE Systems közleménye szerint újabb szerződéseket kötöttek a brit védelmi minisztériummal az Egyesült Királyság jelenleg aktív nukleáris elrettentő erejének leváltását célzó Successor-program keretében.

A 47 és 32 millió font értékű szerződések értelmében megkezdődnek az első beszerzések a majdani új tengeralattjáró-osztályhoz. „Egy nukleáris meghajtású tengeralattjáró megtervezése hihetetlenül komplex feladat, de mi továbbra is jó eredményeket érünk el a program tervezési szakaszában. Mivel az első tengeralattjárónak 2028-ban szolgálatba kell állnia, ezért a cél elérése érdekében szükséges megkezdeni a beszerzési eljárásokat, hogy időben biztosítani tudjuk az építés megkezdését.” – nyilatkozta Tony Johns, a BAE System Maritime ügyvezető igazgatója.

A HMS Vigilant - még 15 évig biztosan maradnak a Vanguardok | Fotó: Wikipédia

A HMS Vigilant – még 15 évig biztosan maradnak a Vanguardok | Fotó: Wikipédia ,

Mint a bevezetőben is említettem, a Successor célja a jelenleg négy Vanguard-osztályú tengeralattjáró és az általuk hordozott Trident II (D5) ballisztikus rakéták által alkotott Trident-rendszer leváltása, ugyanis a Brit Királyi Haditengerészet terminológiájában ez a Trident megnevezés nem csak magát a rakétát jelöli, hanem a célba juttatásuk módját is, esetünkben a Vanguardokat. A Brit vezetés 2006-ben döntött úgy, hogy a Trident II rakétákat megtartva, de köréjük új rendszert építve útjára indítja a Successor-programot. A jelenlegi állás szerint a 2007 óta tartó koncepció-kidolgozásnak már meg van az eredménye, körvonalazódtak az új tengeralattjáró-osztállyal szembeni követelmények és kiválasztották a kezdeti tervet is a hajóról. A program következő nagy lépcsője, az ún. „Main Gate” 2016-ban érkezik majd el, amikor is a brit vezetés ténylegesen is elkezdi „önteni a pénzt” a Successorba.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a program költségeit 15-20 milliárd fontban jósolták meg, amiből 0,25 milliárd a Trident II rakéták élettartam-hosszabbítására, 11-14 milliárd az új, négy darab tengeralattjáróra, 2-3 milliárd a robbanótöltetek felújítására és szintén 2-3 milliárd font pedig az új rendszer infrastruktúrájának a kiépítésére menne el.

A Successor-program komolyságát és nagy volumenét egyébként jól jellemzi, hogy a mostani, mondhatni még kezdeti szakaszban is több, mint kétezer ember dolgozik a projekten, ebből csak 1300 a BAE Systems gárdájából és 2014-ben ezt a számot még elég jelentősen tovább fogják növelni.