|

Tűzoltógépet faragtak a Spartanból

Az Alenia Aermacchi újításokkal kívánja felpezsdíteni a C-27J Spartan taktikai teherszállító pangó értékesítését, melyhez a reményt a Román Légierő által tesztelt új tűzoltó rendszer bevezetése szolgáltatja.

Az olasz repülőgépgyártó mindehhez az európai nemzet egy gépét használta fel a szolgálatban lévő hét darab közül egy, a közelmúltban végrehajtott tesztsorozat keretében. A tehertérben a kaliforniai székhelyű Caylym Technologies vállalat Guardian elnevezésű rendszerét építették be, melynek köszönhetően a raktérben hat darab, egyenként ezer liter víz vagy egyéb égésgátló anyag befogadására képes kartontartály helyezhető el. Mivel a „tűzoltó rendszer” standard méretű konténereket használ és teherledobással juttatja célba, így bármelyik Spartan, vagy annál nagyobb rakterű repülőgép (így például a Lockheed C-130 Hercules is) képes befogadni „speciális felszerelés vagy módosítás” nélkül. Ráadásul az említett két típus az oltóanyagot 1500 láb (460 méter) magasságból tudja a felszínre juttatni, így – az Alenia állítása szerint – bármely más gépnél magasabban képes feladatát végezni, mely „megnöveli a bevetés biztonságát és lehetőséget biztosít az éjszakai felhasználásra” is.

Forrás: Alenia Aermacchi

Forrás: Alenia Aermacchi ,

Az Alenia és a Román Légierő által végrehajtott közös tesztsorozat befejezése tavaly év vége felé ért véget, eredményeként idén augusztusban megtörtént a Guardian szállítása. Az Alenia részéről közölték, hogy keleti szomszédunk az első európai nemzet, mely a rendszer által nyújtott lehetőségeket kiaknázza.

Az olasz gyártó törekvése a Guardian elterjesztésére egyúttal válasz lehet az Airbus Military lépésére, mely a C-295 tűzoltó változatának tesztjeit késő októberben kezdte meg Spanyolország déli részén.

Természetesen a megrendelések lenyúlása a rivális orra elől a dolognak csak az egyik része, nagy reményt fűznek az esélyek javításához az amerikai Forest Service esetében is, ahol számos C-27J került beszerzésre az amerikai légierő Joint Cargo Aircraft programja keretében. Ebből hét darab a Különleges Erők Parancsnoksága alá kerül, a maradék 14 darab esetében érdekelt a Partiőrség és az Erdészeti Szolgálat.