|

Nyilvánosak a lengyel tender részletei

A lengyel vezetés nyilvánosságra hozta a tenderre érvényes ajánlatot benyújtó gyártók névsorát, valamint néhány adatba is betekintést engedtek.

A lengyel védelmi minisztérium haditechnikai eszközök beszerzéséért felelős részlege november 20-án borítékbontást tartott és megszemlélték a gyártók által beküldött ajánlatokat is. A napokban kiadott közlemény szerint három érvényes ajánlat érkezett: ahogy az várható volt, az Alenia Aermacchi (M-346 Master), a BAE Systems (Hawk) és a Lockheed Martin UK (T/A-50 Golden Eagle) nevezett a megmérettetésre.

A legolcsóbb ajánlatot az olaszok tették

T-100 koncepció |Forrás: Leonardo ,

Bár korábban még 1.5 milliárd zlotyt (484 millió dollárt) szántak a TS-11 flotta cseréje, a védelmi minisztériumi tájékoztatás szerint most már csak 1.2 milliárd zloty (387.46 millió dollár) költhető a modern kiképzőgépekre. Bármelyik összeget is nézzük, ebbe csak az Alenia ajánlata fér bele, mely 1.17 milliárd zloty ellenében szállítaná az M-346 Master típus példányait, míg a BAE Systems 1.75 milliárdért kínálja a Hawkokat, míg a Lockheed Martin brit leányvállalatán keresztül 1.8 milliárdért adná a T/A-50-est.

A gépek pontos darabszámát nem közölték. Volt már szó 8, 12 és 16 kiképzőgépről is, októberi sajtóértesülések szerint 8 példányra fix megrendelés mellett további 4 gépre opciós igény van, de hivatalos számadat nem érkezett a védelmi minisztériumtól.

A kiválasztási folyamat fő kitétele a beszerzési ár és a kalkulált élettartam-költségek, de „bónusz paraméterekkel” lehet pluszpontokat szerezni. A tervek szerint 2014 első negyedévében hirdetnek győztest és rövid időn belül meg is kötik a szerződést a gépek szállításáról.