|

Spanyol szolgálatban a Skeldar

A Saab AB svéd védelmi-ipari vállalat által fejlesztett Skeldar pilóta nélküli helikopter szolgálatba állt a Spanyol Haditengerészet egyik hajóján.

Még a nyáron számoltunk be arról, hogy megérkezett az első megrendelés a Skeldarra, ráadásul haditengerészeti környezetre, ám az akkor megrendelőnek sejtett Svéd Királyi Haditengerészet helyett a spanyolok rendeltek belőle. A szerződésnek megfelelően a skandináv mérnökök neki is láttak az átalakításnak és a szükséges teszteket már a Meteoró-osztályú Relámpago járőrhajón végezték a Kanári-szigetek közelében.

Hajófedélzeti Saab Skeldar | Forrás: Saab AB

Hajófedélzeti Saab Skeldar | Forrás: Saab AB ,

„A Skeldar UAS (Unmanned Aerial System – pilóta nélküli légi rendszer) egy ember vezette helikopterrel együtt üzemel, így továbbnövelve a jármű felderítő képességeit az EU Atalanta nevű kalózellenes hadműveletében az Ádeni-öbölben.” – nyilatkozta Mikael Franzén, a Saab pilóta nélküli rendszerekkel foglalkozó részlegének az igazgatója.

Nem tévedés, a kalózellenes hadművelet nem nyelvbotlásként került elő, ugyanis a szóban forgó UAV a Meteoró-osztály névadó egységének repülőeszközeit bővítve vesz részt az EU Atalantán.

„Amióta aláírtuk az első szerződést, egyre növekvő érdeklődést tapasztalunk a Skeldar iránt, ahol egyre több és több potenciális partner fedezi fel a Skeldar egyedi erősségeit és képességeit…” – tette hozzá még Franzén úr.