|

Összeütközött két finn Hawk

Nem sokkal dél után egymásnak repült a Finn Légierő két BEa Hawk típusú sugárhajtású kiképzőgépe a Kauhava támaszpont közelében.

Október 13-án, 12 óra 13 perckor gyakorlórepülés közben Lestijärvi felett, a Kauhava támaszpont közelében összeütközött két finn Hawk. Mindkét pilóta katapultált, de csak az egyik élte túl a balesetet, őt a kiérkező kutató-mentők kórházba szállították. A tudósítások nem említenek további sérülteket, sem egyéb kárt. Egyelőre nem tudni, hogy hogy történt az eset, a Finn Légierő illetékesei este tartanak sajtótájékoztatót a balesettel kapcsolatban.

Finn BAE Hawk Mk.51

Finn BAE Hawk Mk.51 ,

Finnországban jóideje repül a BAE Hawk, az első 50 darabot a Valtion lentokonetehdas gyártott licencben még a ’80-as években. 2002 és 2004 között további 7 darab érkezett Nagy-Britanniából, sőt 2007-ben 18 darab használt, Mk.66-os verziójú Hawkot szereztek be Svájcból. Az 73 darabban szolgálatba állított típusból 2010-re már csak 65 darab maradt, ám ezek többségét kivonják 2014 végéig, 26 példányt azonban korszerűsítés és élettartam-hosszabbítás után továbbra is üzemben akarnak tartani, a többit külföldre kívánják értékesíteni, potenciális piacot láttak például Lengyelországban (ám a lengyelek új gyártású gépeket akarnak), de közös finn-svéd kiképzőiskola is felmerült.