|

Éledező kínai-magyar kapcsolatok

Ha ma már szó volt a kínaiak óriáslövegéről, a távol-keleti államhoz kapcsolódóan a kormányzati média az alábbi két hírt jelentette meg.

A magyar-kínai védelmi együttműködés szorosabbra fűzéséről tárgyalt Hende Csaba Kínában

Pekingben vasárnap a kétoldalú védelmi együttműködésről tárgyalt Hende Csaba honvédelmi miniszter és vendéglátója, Csang Van-csuan vezérezredes, kínai nemzetvédelmi miniszter – számolt be a Hszinhua állami hírügynökség.

A magyar tárcavezetőt katonai tiszteletadással fogadták Pekingben, ahol évtizedek óta nem járt ilyen magas szintű katonai delegáció. A beszámoló szerint a kínai miniszter pozitívan értékelte Magyarország kiállását „egy-Kína” politikája mellett, s kifejezte, Kína Magyarországot jó barátként és fontos európai uniós partnerként tartja számon.

Hende Csaba Kínában | Fotó: Trebitsch Péter (MTI)

Hende Csaba Kínában | Fotó: Trebitsch Péter (MTI) ,

Csang hangoztatta, mindkét ország közös érdeke a fegyveres erők közti baráti cserék megerősítése, a katonai kapcsolatok szilárd és fenntartható fejlődésének elősegítése. Magyar részről Hende Csaba készségét fejezte ki a jövőbeni átfogó kapcsolatépítésre, a hadseregközi és nemzetközi békefenntartás területén történő együttműködésre.

Hende Csabát és delegációját még fogadta Hszü Csi-liang vezérezredes, a Központi Katonai Bizottság alelnöke is. Hende Csaba hétfőn folytatja hivatalos kínai programját.

Rendszeres biztonságpolitikai párbeszéd indulhat Kínával

Biztonságpolitikai stratégiai párbeszéd elindításáról állapodott meg kínai tárgyalásain Hende Csaba honvédelmi miniszter Csang Van-csuan vezérezredessel, nemzetvédelmi miniszterrel – tájékoztatta a magyar tárcavezető az MTI-t hétfőn Pekingben.

A biztonságpolitikai stratégiai párbeszéd egyértelműen a kétoldalú kapcsolatok új minőségi szintre emelését jelenti, s azzal jár, hogy a magyar és a kínai tárca illetékesei évente rendszeresen eszmét cserélnek, és ismertetik álláspontjukat a nemzetközi biztonságpolitikai kérdésekről – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy Kínának ilyen jellegű együttműködése mintegy húsz országgal van.

A két tárcavezető tárgyalásán áttekintette a nemzetközi biztonságpolitika aktuális kérdéseit, különös figyelmet fordítva az ázsiai és a csendes-óceáni térségre, ezen belül is Afganisztán és a Koreai-félsziget helyzetére, de szót ejtettek a balkáni stabilizáció kérdéséről is.

Hende Csaba Kínában | Fotó: Trebitsch Péter (MTI)

Hende Csaba Kínában | Fotó: Trebitsch Péter (MTI) ,

„A koreai-félsziget és a régió biztonsága tekintetében Kínát nyugtalansággal tölti el a fokozódó feszültség, és e feszültség okaként Észak-Korea nukleáris fegyverkezését jelölte meg a kínai miniszter” – emelte ki Hende Csaba. Mint mondta, a maga részéről beszámolt arról, hogy Afganisztánban, illetve a Balkánon Magyarország milyen létszámú erőket állomásoztat, milyen békeműveletekben vesz rész, amivel kapcsolatban a kínai kollégája elismerését fejezte ki.

„A kínai fél felvetette, hogy a nemzetközi békefenntartás területén szeretne elmélyültebb együttműködést Magyarországgal. Kína az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet vállal ezekben az ENSZ-missziókban, jóllehet szerepvállalása a nemzetközi közösség megítélése szerint még mindig messze nem arányos a tényleges gazdasági és politikai súlyával” – jegyezte meg Hende Csaba.

A miniszter találkozott Hszü Csi-liang vezérezredessel, a Központi Katonai Bizottság alelnökével is, aki hangoztatta: Kína nem feledkezik meg arról, hogy Magyarország 1949-ben az elsők között ismerte el a Kínai Népköztársaságot, és – mint mondta – a barátság az időközben bekövetkezett politikai változásoktól függetlenül él.

Hende Csaba megköszönte, hogy a két katonai vezető a kommunista párt Pekingben most tartó központi bizottsági ülésen való részvételét megszakítva kerített sort a találkozókra. Egyúttal magyarországi látogatásra hívta meg őket, és ők ezt köszönettel elfogadták.

A miniszter szombaton Sanghajban az ottani katonai körzet parancsnokának vendége volt, hétfői programjában pedig a pekingi katonai körzetparancsnokság 3. gépesített lövészhadosztályának megtekintése szerepel. Hende Csaba Dél-Koreát, Mongóliát és Kínát érintő távol-keleti körútja végeztével ezután utazik haza.

Forrás: kormany.hu / MTI