|

Tesztelik a tűzoltó C-295-öst

Az Airbus Military igazi többfeladatú igáslovat igyekszik faragni a C-295-ösből, sorra mutatja be az újabbnál újabb verziókat. Ezúttal a légi tűzoltás került fel az elvégezhető munkák palettájára.

Az európai vállalat október 22-én hozta nyilvánosságra, hogy megkezdték a tűzoltási feladatokra átalakított C-295-ös légi tesztelését a spanyolországi Cordoba városa mellett. A gép a tehertérbe rögzített víztartály segítségével oldotta meg a feladatot, a tartály tartalmát a törzs alján kialakított nyílásokon keresztül ürítheti ki.

Az Airbus szűkszavú közleményében csak annyit közölt, hogy a típusra további tesztek várnak a tűzoltó képesség bevethetővé nyilvánításáig.

Forrás: Airbus Military

Forrás: Airbus Military ,

A C-295-ös gépcsalád különböző verziói számos feladat ellátására képesek, a szállító alapváltozat mellett készítettek tengeri járőrözésre, valamint légtérellenőrzésre alkalmas változatot, de idén mutatták be a wingletekkel ellátott, gazdaságosabb málhást is.

A fejlesztés nem áll le, tovább dolgoznak a típuson, újdonság lesz a szemmagasságú kijelző (HUD) és a fedélzeti semlegesgáz-generátor rendszer (OBIGGS) rendszer is. Utóbbit a szárnytartályokba építik majd be és növeli a típus túlélőképességét is. A rendszerek földi tesztelését már megkezdték, az első repülésre várhatóan az év közepéig kell majd várni.