|

HTKA Közlemény – Változások a fórumban

Korábban már írtunk róla, hogy az eddig összegyűlt információk alapján felülvizsgáljuk és némiképp átalakítjuk a fórumstruktúrát, és ennek most érkezett el az ideje.

Ám mielőtt a szóban forgó változásokra részletesen is kitérnénk, előbb nézzük, hogy miért is van szükség minderre. Egyrészt bizonyos időközönként soha nem árt egy kis önvizsgálat: mi a célunk az oldallal és e cél felé haladunk-e? Szerkesztőségünk már korábban is arra a következtetésre jutott, hogy a fórum bevezetésével olyan témák túlságosan is előtérbe kerülésére adódott lehetőség, amelyek nem feltétlenül tartoznak szorosan a HTKA profiljába.

Másrészt – talán nem árulok el vele nagy titkot – az oldalon a fórumozói tevékenységet napi szinten nyomonkövetjük, ebből fakadóan mára már elég nagy tapasztalattal rendelkezünk a fórumban zajló események tematikájáról. Azt tapasztaltuk, hogy a fórum biztonságpolitikai részében rengeteg az ún. „üresjárat”, egy téma rendszeres visszatérése bizonyos időközönként, de különböző topikokban. Egy konkrét példa erre a Magyarország, Románia, A magyar hadsereg lehetséges fejlesztési irányai, A trianoni békeszerződés biztonságpolitikai hatásai c. topikok, amelyekben fél éven belül ugyanazon témák szinte kivétel nélkül végig lettek zongorázva, néhol párhuzamosan is egymással. De természetesen ez nem csak a magyar vonatkozású témákkal kapcsolatban igaz, ugyanígy fellelhető például a Távol-Kelet több országának topikjaiban is ez a jelenség.

A fenti két okból adódóan jutottunk arra a döntésre, hogy némiképp szűkebb keretek közé helyezzük a fórum biztonságpolitikai részének működését, amely leginkább két dologban tetten érhető. Először is a biztpol topikokat nagyobb földrajzi csoportonként összerendeztük, mivel egy országot biztonságpolitikai szempontból nagyon nehéz csak önmagában vizsgálni, továbbá ezen új rendszer megőrzése érdekében a biztonságpolitikai részben ezentúl nem tudtok szabadon topikokat létrehozni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy többé nem lesznek új biztpol topikok, hanem csak azt, hogy azok létrehozását tőlünk kell kérnetek, mi pedig megvizsgáljuk, hogy valóban szükség van-e az adott topikra, vagy már létezik rá egy kapcsolódó téma. Konstruktívan állunk hozzá minden ilyen javaslathoz, szóval keressetek bennünket bátran PM-ben, e-mailen, vagy a visszajelzéses topikban :)

A változásoknak azonban ezzel még nincs vége :) A könnyebb azonosíthatóság érdekében – a magyar vonatkozású topikokhoz hasonlóan – kategorizáló tagokkal láttuk el a bizonyos meghatározott témákhoz tartozó topikcímeket, így az összes aktív biztonságpolitikai topik ezentúl [BIZTPOL] előtaggal szerepel, ugyanígy lett [MEDIA] tag is, amely a Képek & Videók fórumrészbe tartozó topikok nevébe került be. Illetve a jóval fentebb említett biztpol topikok rendezése mellet még néhány más topikot is némi igazgatásnak vetettünk alá, ezeket részletesen alább látjátok:

Biztonságpolitika fórumrészben:
– Románia; Bulgária; A trianoni békeszerződés biztonságpolitikai hatásai c. topikok lezárása és átirányítása a Közép-/Kelet-Európa c. topikba,
– Svájc c. topik lezárása és átirányítása a Nyugat-Európa c. topikba,
– Japán, India c. topikok lezárása és átirányítása a Távol-Kelet c. topikba,
– Irak c. topik lezárása és átirányítása a Közel-Kelet c. topikba,
– Líbia c. topik átnevezése „Líbiai helyzetre”-re,
– Afganisztán c. topik átnevezése „Afganisztáni helyzet”-re,
– Volt szovjet tagköztársaságok c. topik lezárása és átirányítása az Oroszország c. topikba, amely „Oroszország és a Szovjetunió utódállamai” néven él tovább,
– Amerikai Egyesült államok c. topik átnevezése „Amerikai Egyesült Államok, Kanada”-ra.

Kantin fórumrészben:
– Atomenergia c. topik átnevezése „Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás”-ra,
– Oroszországgal kapcsolatos c. topik átnevezése „Oroszországgal kapcsolatos off-topik”-ra.

Magyarország/Magyar vonatkozású hírek, elemzések fórumrész:
– Szomália c. topik átnevezése „Kis létszámú magyar missziók”-ra.

Képek & videók fórumrész:
– T-72 Ural c. topik tartalmának áthelyezése a T-72 típustopikba.