|

Angola 1 milliárd dollár értékben vásárol orosz haditechnikát?

A Vedomosztyi napilap értesülései szerint a Oroszország ás Angola között 1 milliárd dollár összértékű szerződés került aláírásra orosz haditechnika szállításáról.

A csomag egyik jelentős eleme 18 Szu-30K szállítása. Várjunk csak! Szu-30K és a 18 darab? Nos, nem véletlenül lehet gyanús, ez valóban az a 18 Szu-30K/MK, amit anno átmenetileg az indiaiak használtak a Szu-30MKI gépek szállításáig és egy jó ideje már Fehéroroszországban várják sorsuk jobbra fordulását. Említett gépek (8 Szu-30MK és 10 Szu-30K) kapcsán az elmúlt években már felmerült potenciális vevőként Vietnam, illetve később Etiópia képében Afrikából is akadt érdeklődő. Nos a gépek végül tényleg Afrikába kerülnek, csak a kontinens másik partrjára.

Fotó: USAF, Tech. Sgt. Keith Brown

(Már csak ex-indiai) Szu-30K | Fotó: USAF, Tech. Sgt. Keith Brown ,

Az 1975 – 2002 között húzódó civil háborúból kőolaj és gyémántkészlete által segített regenerálódású angolai gazdaságnak ez persze nem kerülne 1 milliárd dollárjába, ám a hírek szerint beszerzésre kerülnek Mi-17 szállítóhelikopterek, harckocsik, tüzérségi eszközök és lőfegyverek. Továbbá egy lőszergyárat is építenek nekik az oroszok.

Legalábbis az orosz napilap értesülései szerint, lévén egyelőre hivatalos megerősítés egyik oldalról sem, történt az állítólag a múlt héten, a védelmi szektorért felelős Dmitrij Rogozin helyettes miniszterelnök angolai látogatása alatt aláírt szerződés kapcsán. Részletek egyelőre nincsenek.

Angola egyébként már rendelkezik pár darabbal a Flanker családból, lévén 2000-ben beszereztek 8 Szu-27Sz/UB gépet – az ukrán zsoldospilóták által repült gépekből elvileg egyet még abban az évben lelőttek.

Angolai Szu-27-es | Forrás

Angolai Szu-27-es | Forrás ,

Forrás">