|

Etiópia használt Szuhojok után érdeklődik

Az afrikai ország élénk érdeklődésbe kezdett a Szuhoj Szu-27 ‘Flanker’ típuscsalád Szu-30K/MK jelzésű tagjai iránt, melynek példányai korábban az Indiai Légierőben teljesítettek szolgálatot.

A Szu-30MK és Szu-30K típusú vadászbombázók 1996-tól álltak hadrendbe Indiában, de a Szu-30MKI rendszeresítése után 2003-ban visszaadták őket az oroszoknak, akik egy szerződés értelmében nagyobb manőverező-képességű, tolóerő-vektoros erőforrásokkal és kacsaszárnyakkal ellátott Szu-30MKI-ket szállítottak a használt gépek helyett. A gépek azóta a fehérorosz Baranovicsi 558. repülőgépgyártó és -javító üzemben várják sorsuk jobbra fordulását. A felesleges Szu-30-asok eladásával a belorusz Beltechexport és az orosz Rosoboronexport próbálkozik, eddig kevés sikerrel, mivel modernizációra szorulnak, bár a fehéroroszok vállalták, hogy az új vevő igényeinek megfelelően korszerűsítik a gépeket. Korábban szóba került Vietnam, de nem lett semmi az üzletből.

Fotó: USAF, Tech. Sgt. Keith Brown

(Már csak ex-indiai) Szu-30K | Fotó: USAF, Tech. Sgt. Keith Brown ,

A legújabb hírek szerint Etiópiának kellenének a gépek. Alexander Mikejev, a Roszoboronexport igazgatója június 28-án bejelentette, hogy az afrikai ország igényt nyújtott be a Szu-30K/MK gépekre, és már tárgyalásban állnak a potenciális üzletről. Az etiópiaiak kérik a gépek modernizációját is, főleg a levegő-föld képesség növelésére tartanak igényt.

Etiópiának nem lenne ismeretlen a típus, szolgálatban áll náluk a Szu-27 Flanker „SK”, „P” és „UB” változata is, emellett rendelkeznek MiG-21-esekkel, MiG-23-asokkal és Szu-25-ösökkel is.