|

Bővül az angol kaszások fegyverpalettája

Az Egyesült Királyság légiereje az MBDA Brimstone levegő-föld rakétát az MQ-9 Reaper gépein is rendszeresítené.

Az angol védelmi miniszter, Philip Dunne azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államokban hajtják végre az integrációs teszteket. Azt is mondta, hogy a szigetország „jelenleg is együttműködik az USA-val a Big Safari Group-on keresztül, mely keretében rövid időn belül tesztelnek egy angol fegyvert, a Brimstone-t egy amerikai platformon.”

A szigetország védelmi minisztériumának hivatalos forrása megerősítette azt az állítást, hogy az Egyesült Királyság saját gyártmányú fegyvert integrál a Reaperre. Mivel az angolok az FMS (Foreign Military Sales) rendszeren keresztül szerezték be gépeiket, az Amerikai Légierő Big Safari programjának a feladata a tesztek végrehajtása.

Brimstone 2

„Jelenleg is vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a Reapert is beleértve, minden támadó gépünkhöz rendszeresítsük a Brimstone-t, és az USA-ban végezzük a teszteket. Elkötelezetten reklámozzuk az angol üzleteket külföldön, hisz folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy demonstráljuk a világ színvonalú angol technológiákat, hogy támogassuk az angol dolgozókat és befektetéseket.”

Nincsenek dátumok kitűzve a tesztekre, de minden forrás a „gyors” eredményeket hangsúlyozza. A teszteket az Egyesült Államokban végzik, ami így nem érinti az angolok 5 gépből álló flottáját, ami jelenleg is Afganisztán felett hajt végre bevetéseket. A RAF Reaperei jelenleg felfegyverzett felderítő feladatkörben szolgálnak, Hellfire rakétákkal, és 500 fontos GBU-12 lézervezérlésű bombákkal.

A Brimstone sok tulajdonságában hasonlít a Hellfire-re, és tulajdonképpen megegyezik a két rakétatest. A két különböző rávezetési módot alkalmazó rakéta alkalmas a fire-and-forget módszer alkalmazására, ami több cél egyszerre való támadását teszi lehetővé. A Brimstone-t nagy hatékonysággal vetették be a líbiai Unified Protector hadműveletben, ahol a RAF Panavia Tornado GR.4 gépei használták, mely jelenleg az egyedüli típus, mely képes a fegyver alkalmazására.

MBDA Brimstone

A fegyver integrációja a Reaperre azt sejteti, hogy az Angol Védelmi Minisztérium 2015-nél tovább szeretné üzemeltetni a flottát. Az öt gép mellé hamarosan újabb 5 csatlakozik, melyeket egy sürgős hadműveleti igény miatt rendeltek meg, és csak az afganisztáni hadműveletek 2014-es végéig finanszírozzák.

A legújabb fejlemények pedig a védelmi minisztérium bejelentése után egy héttel érkeztek, miszerint megkezdték a repüléseket irányítását a RAF waddingtoni támaszpontjáról. (Eddig a britek Reaper-flottáját a Nevada államban lévő Creech Légi Bázisáról irányították.) A RAF a 39. századot továbbra is ott üzemelteti az Amerikai Légierővel együttműködve, míg a 13. század állománya a szigetországból irányíthatja az angolok Reapereit.

Bár a RAF vezetése a rendszer megtartása mellet áll, azok engedélyek híján nem repülhetnének az Egyesült Királyságban, a legújabb tervek szerint Afganisztáni hazatértüket követően szétszerelve, lekonzerválva tárolnák a flottát a gyors telepíthetőség érdekében. A tárolás időszaka alatt a kezelők szimulátorokkal, a felszállást végző és a karbantartó személyzetek pedig az tengerentúlon gyakorolhatnának.